Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74  ... 107 »
16. 11.
2010

Aplikace Lidé v nové podobě

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Osobní stránky uživatelů Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) a jejich editace prostřednictvím aplikace Lidé prošly významnou modernizací. Vývojový tým IS MU přepracoval uživatelské rozhraní a doplnil nové prvky, které uživatelům usnadní a zpříjemní práci s touto aplikací. Aplikace Lidé slouží pro vyhledávání osob, které mají nebo měly k MU nějaký vztah - typicky studenti, učitelé, administrativní pracovníci, ale i absolventi a externí spolupracovníci. Každý uživatel IS MU má zřízenou osobní stránku v rámci aplikace Lidé. Na této stránce se zobrazují údaje o jeho vztahu k MU (identifikace studia - s případným odkazem na závěrečnou práci, zařazení na pracoviště), fotografie uživatele, kontaktní informace a mnohé další.

Prvním vylepšením je zavedení našeptávače do samotného vyhledávání v aplikaci Lidé. Tento našeptávač usnadní a urychlí hledání osob. Uživatel začne psát jméno hledané osoby a aplikace mu již během psaní nabízí průběžné výsledky, které odpovídají dosud napsané části jména - textovému řetězci (viz obr. 1). Uživatel tak k výsledku dojde zpravidla rychleji, než kdyby musel napsat jméno celé.

Obr. 1: Našeptávání při vyhledávání.

Další významnou změnou prošel samotný vzhled Osobních stránek uživatelů IS MU. Údaje, které se dříve zobrazovaly všechny na jedné stránce, se nyní rozdělily do skupin na jednotlivé karty, mezi kterými lze přepínat. Ke stávajícím údajům na kartách Pracoviště a studium a Výuka přibyly nové (viz obr. 2):

  • Životopis – každý uživatel IS MU si může vytvořit vlastní životopis (dokonce i ve více jazykových mutacích), který může vystavit na svoji Osobní stránku.
  • Publikace – na této kartě mohou uživatelé prezentovat svoji publikační činnost.
  • Školitel – pod touto kartou se zobrazují údaje o závěrečných pracích studentů, u kterých byla daná osoba vedoucím či oponentem. Dále se zde zobrazuje seznam doktorských studentů.
V nastavení chování aplikace je možné vybrat, která karta má být zobrazována přednostně. Někteří uživatelé jistě ocení kartu Vše, která vypíše informace ze všech karet na jednu stránku. Užitečná může být rovněž možnost adresovat konkrétní kartu pomocí URL, a tak např. odkazovat přímo na svůj životopis. Inovován byl i způsob editace Osobní stránky. Uživatelé IS MU nyní editují své údaje přímo na Osobní stránce. Veškeré doplňující informace, které chtějí o sobě dalším uživatelům zveřejnit, změní jednoduše na kartě Profil.

Obr. 2: Nový vzhled stránky Lidé.

Vývojový tým IS MU do aplikace Lidé integroval i propojení na další agendy. Uživatelé s explicitním právem, např. studijní referentky, mohou nově využívat u Osobních stránek studentů navigační menu Studijní evidence (viz obr. 3). Do budoucna se plánuje propojení na agendu Záznamník učitele, do které bude moci vyučující vstoupit přímo z Osobní stránky svého studenta.

Obr. 3: Navigační menu Studijní evidence na Osobní stránce studenta.

Aplikace Lidé je dostupná v Osobní administrativa → Lidé nebo ve veřejné části IS MU pod odkazem Vyhledávání osob. Nová verze aplikace je zatím dostupná pouze v autentizované části.

O aplikaci Lidé jsme dříve informovali také v novinkách Nové funkce a změny v aplikaci Lidé a Vyhledávání osob s více jmény v aplikaci Lidé.

16. listopadu 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
27. 10.
2010

Akademické kvalifikace

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) rozšiřuje stávající systém na základě novely zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách § 87 písm. j) o novou aplikaci pro sběr údajů o akademických kvalifikacích. Aplikace bude sloužit pro evidenci docentů a profesorů zaměstnaných Masarykovou univerzitou a bude zprostředkovávat Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), které na základě zákona zřizuje registr docentů a profesorů, tyto povinné údaje.

Aplikace umožní všem zaměstnancům MU evidovat k jejich osobním údajům v IS MU nově i údaje o svých akademických titulech, vědeckých hodnostech a vědecko-pedagogických titulech včetně data, oboru a školy, na které byly získány. Tato data jsou poté předávána MŠMT a jeho informačnímu systému REDOP (pozn.: registr docentů a profesorů), který slouží především pro účely zjišťování skutkového stavu ve věcech akreditací.

Obr. 1: Vložení záznamu o získání akademické kvalifikace.

Vývojový tým IS MU dále spolu s agendou "Akademické kvalifikace" zavedl možnost evidovat garanty studijních programů a oborů v daném období, neboť tyto údaje jsou rovněž předávány MŠMT. Toto plnění mohou provádět pověření uživatelé - obvykle příslušní proděkani.

Aplikaci "Akademické kvalifikace" nalezne uživatel IS MU Osobní administrativě v sekci Personální. "Evidence garantů programů a oborů" se nachází v sekci Studium.

Podrobnější informace k aplikaci naleznou uživatelé v Osobní administrativa → Nápověda → Komunikace → Personální údaje → Akademická kvalifikace.

27. října 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
29. 9.
2010

Tři rekordy v první den semestru

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Na Masarykově univerzitě zajišťuje Centrum univerzitního sportu (CUS) Fakulty sportovních studií MU výuku pro všechny studenty denního studia na MU a nabízí jim desítky různých sportů. Student musí během svého studia splnit povinný tělocvik, který si stejně jako jiné předměty registruje a zapisuje přímo v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU). A tak každoročně probíhá tento zápis předmětů tělesné výchovy první den v semestru. Největší nápor přináší zápis do semestru podzimního, kdy nastupuje velké množství nových studentů do studia. Dá se říci, že studenti se rozdělují na dvě skupiny - na ty, kteří chtějí absolvovat povinnou tělesnou výuku s co nejmenší námahou, a na ty, kteří jsou do sportu zapálení a hledají tělocvik pro sebe zajímavý a lukrativní. Proto preference studenta při výběru může také ovlivnit i termín nebo místo konání tělocviku. Při zápisu vidí, v které tělocvičně a v který termín výuka probíhá. Nabídka sportu je nesmírně bohatá, jde o několik desítek sportovních disciplín, např. bouldering, jogging, box, kick-box, tanec (klasický, moderní, disco, street, orientální), spinning, tenis, squash, stolní tenis, badminton, aikido, karate, sebeobrana, posilování, plavání, potápění, joga, balanční cvičení, fotbal, softball, volejbal, flamenco, aerobik, aqua-aerobik, pilates, bodystyling, taiči, florbal, bosu, futsal, capoeira, golf, orientační aktivity, in-line bruslení, outdoorové aktivity, atletika, horostěna, žonglování, severská chůze aj. Zájemci mohou zvolit také letní nebo zimní kurz, který je vhodný pro lyžaře, snowbordisty, zimní turisty, nebo vodní, pěší, kolové, vysokohorské turisty, beach volejbalisty, ale i zájemce o týdenní pobyty se směsicí sportů. Protože nabídka je skutečně veliká a kapacita sportovních hal omezená, probíhá zápis tradičně formou klikací soutěže.

Od IS MU se tak požaduje, aby byl velmi dobře připravený na nápor studentů, kteří si pro sebe ten nejvhodnější tělocvik vybírají usilovným klikáním v IS MU hned první den semestru. V pondělí 20. září 2010 byl systém připraven tak, aby zápis proběhl hladce. Vývojáři přitom zaznamenali dokonce tři rekordy: během dne pondělí 20. září 2010 zaznamenal systém 3 015 157 operací (předchozí rekord 2 879 879), se systémem pracovalo 35 607 uživatelů (předchozí rekord 33 446) a během pěti minut pracovalo se systémem 9 261 uživatelů (předchozí rekord 8 146). Všechny tyto rekordy představují velký nápor na systém, který jej však bezproblémově zvládá.

Obr. 1: Graf využití IS MU 20. září 2010.

Samotné přihlašování do seminárních skupin předmětů tělesné výchovy vypuklo 20. září 2010 v 17 hodin. Hlavní soutěž probíhala 15 minut. Jako první byla rozebrána místa v seminární skupině Sportovního lezení, a to již 6 sekund po začátku soutěže. Dále v prvních 15 sekundách byla obsazena místa v předmětech Tenis a Program SPINNING.

Vývojový tým IS MU pečlivě sleduje vytíženost systému a počty prováděných operací. O rekordních údajích jsme informovali také např. v novince Magická hranice 30 tisíc uživatelů v jeden den překročena v roce 2009.

29. září 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
29. 9.
2010

Nová verze fulltextového vyhledávání spuštěna

Dosud nehodnoceno.
Novinky

V Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) je uloženo obrovské množství informací. K jejich efektivnímu využívání napomáhá vyhledávání. Vývojový tým IS MU nedávno spustil novou verzi fulltextového vyhledávání, která je výsledkem dlouhého a náročného vývoje. Vyhledávání v IS MU se tak stává účinnějším a rychlejším, přičemž pro uživatele je jednoduché a přívětivé.

Fulltextové vyhledávání je způsob vyhledávání informací v databázích nebo v textových souborech, díky němuž je možno nalézt dokument obsahující libovolné slovo (tj. řetězec znaků) v co nejkratším čase. Pro účinné vyhledávání je také nutné správně formulovat dotaz. V IS MU probíhá vyhledávání bez ohledu na velikost písmen, systém také sám doplní chybějící diakritiku a umí vyhledat i tvary vzniklé modifikací zadaného výrazu, tj. ohýbáním.

Vyhledávání v IS MU je implicitně nastaveno tak, že prohledává všechny indexované agendy Informačního systému. Proces vyhledávání je velmi rychlý, systém vrací výsledky v řádově zlomcích sekund. Uživateli jsou vyhledány pouze takové dokumenty, které je oprávněn číst. Pokud uživatel zadá příliš obecný dotaz vyskytující se v mnoha dokumentech, může jej dále zpřesnit nebo omezit agendu, ze které očekává výsledky. Tuto možnost nalezne po kliknutí na odkaz Zobrazit možnosti umístěný pod polem pro vepsání hledaného výrazu.

Obr. 1: Vyhledávání ve vybraných agendách IS MU.

Vývojový tým IS MU neustále pracuje na rozšiřování a zpřesňování fulltextového vyhledávání. V současnosti je indexováno přes milion a čtvrt dokumentů a jejich počet se bude dále zvyšovat. Bude rovněž vylepšováno řazení výsledků tak, aby byly výše v pořadí zobrazeny dokumenty relevantní pro osobu, která dotaz zadala. Součástí dalšího plánovaného rozvoje je například i vyhledávání v e-mailech.

Uživatelé IS MU mohou své podněty a připomínky k aplikaci směřovat do tematického diskusního fóra: Osobní administrativa → Diskuse → Nové fulltextové vyhledávání.

Více o pokročilém vyhledávání naleznou uživatelé v Osobní administrativa → Nápověda → Vyhledávání v ISu.

V systému budou nadále k dispozici i vyhledávací políčka (např. v agendě Předměty), která fungují s jiným způsobem zadávání dotazu. Další informace lze najít v Osobní administrativa → Nápověda → Vyhledávání s procentem.

O tom, jak vypadala předchozí verze vyhledávání, jsme psali v novince Vyhledávání v údajích IS MU.

29. září 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74  ... 107 »