Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76  ... 107 »
1. 8.
2010

Nová titulní strana – více možností pro uživatele

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Titulní strana Osobní administrativy Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) je klíčovou, protože obsahuje hlavní agendy a odkazy na důležité aplikace. IS MU slouží všem skupinám uživatelů na univerzitě, které jsou různorodé (studenti, učitelé, studijní oddělení, absolventi, ...) a které využívají různé části systému. Ty odkazy, které jsou pro některé uživatele nepostradatelné, mohou být pro jiné zase nadbytečné. Proto teď systém nabízí svým uživatelům možnost individuálního nastavení, které pomáhá usnadnit orientaci na titulní straně, zrychluje přístup k jednotlivým aplikacím a umožňuje skrytí méně důležitých odstavců.

Titulní stránce stále dominuje prostřední sloupec (pole), který obsahuje aplikační "odstavce" s odkazy na další aplikace. Uživatel si může skrýt celé odstavce, které nepoužívá (resp. nechat zobrazeny pouze ty, které používá).

Zobrazené odstavce obsahují odkazy na důležité aplikace týkající se dané agendy (např. v agendě Student se nachází odkazy na aplikaci Registrační šablony, Studijní materiály, Známky atd.). Uživatel může mít tyto odkazy zobrazeny nebo skryty trvale. Odstavce se skrytými odkazy lze rozbalit pro jednorázové použití pomocí ikonek. Zároveň existuje důležitá vlastnost „rozbalit všechny odkazy“ pomocí jednoho kliknutí.

Jednotlivé odkazy je možné zvýraznit. Barevné zvýrazňování (obarvování) odkazů lze využívat nejen na titulní straně, ale i v jednotlivých agendách systému. Výhodou zvýraznění odkazů je, že obarvené odkazy jsou zobrazeny i tehdy, pokud ostatní odkazy jsou skryté. Uživatel má k dispozici čtyři druhy zvýraznění:

  • Červené zvýraznění způsobí, že odkaz je nejen podbarven červeně, ale také se zkopíruje do záhlaví IS MU. Uživatel tak má tento odkaz stále k dispozici, ať se nachází kdekoliv v systému.
  • Modré zvýraznění se uplatní pouze v jednotlivých agendách. Při vstupu do agendy, kde se modře obarvený odkaz nachází, je obarvený odkaz k dospozici v záhlaví stránky.
  • Zelené a žluté zvýraznění odkaz pouze barevně označí, aby jej mohl uživatel na stránce snadněji (opticky) najít.

Obr. 1: Prostřední sloupec – původní a nová verze.

Na titulní straně bylo také zachováno umístění menu ve formě levého sloupce, resp. řádku s odkazy na konci stránky. Menu zobrazuje vybrané položky a i zde vývojový tým nabídl několik možností zobrazení, mezi kterými si uživatel může vybrat tu pro něj nejpohodlnější.

Obr. 2: Levý sloupec – původní a nová verze.

Titulní stránka byla navíc obohacena o pravý panel obsahující aktuální informace z Pošty, Vývěsky, Diskusí a několika dalších aplikací. Uživatel tedy ihned po přihlášení vidí, co se událo v systému nového. Tento panel lze jedním kliknutím skrýt, resp. naopak zobrazit.

Obr. 3: Pravý sloupec.

Díky novým možnostem titulní strany IS MU si uživatelé mohou vytvořit titulní stránku IS MU na míru a pak jim přináší lepší orientaci v dalších agendách.

V souvislosti s kustomizací systému by bylo škoda zapomenout na již dříve spuštěnou aplikaci Záložek, která rovněž nabízí uživatelské rozšíření odkazů nejen na titulní stránce. Připomeňme, že oblíbené záložky si uživatelé mohou zobrazit v horním i dolním řádku ISu. Více o Záložkách jsme psali v novince z roku 2007.

Obr. 4: Titulní strana na míru.

[1] odstavce v prostředním sloupci
[2] zkrácený levý sloupec
[3] oblíbené záložky v horní liště
[4] oblíbené záložky v zápatí stránky

1. srpna 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
7. 7.
2010

Automatické upozorňovací e-maily k zápisu do semestru

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Nedílnou součástí Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) je pošta. Každý uživatel tím automaticky jednak získává doživotní e-mailovou schránku, a jednak pohodlně dostává důležité informace jak ze strany učitele předmětu, vedení fakulty, školy, tak ze strany IS MU. Některá sdělení generuje systém automaticky, nastane-li čas provedení nějakého úkonu (nejčastěji souvisejícího se studiem - žádost pro podání ubytovacího stipendia, potvrzení o registraci na odborný či sportovní kurz v Obchodním centru MU aj.), některá sdělení si může uživatel nechat zasílat (například pomocí aplikace Události o nových "událostech" v systému - čerstvých příspěvcích na sledovaných Vývěskách, Diskusních fórech a v relaxačních Plkárnách, o změnách v poznámkových blocích, známkách, zkouškových termínech předmětu studenta apod.).

Právě začátek každého semestru studia na vysoké škole s sebou přináší administrativní povinnosti, bez jejichž splnění student nemůže ve studiu pokračovat. Jednou z hlavních povinností studenta je provedení zápisu do semestru. Aby student tuto nutnost neopomněl, přichází Vývojový tým IS MU s novinkou, která má takovému opomenutí zabránit.

IS MU každou noc v období podávání žádostí vyhodnotí, zda studium může být zapsáno do dalšího semestru, a studenta o této skutečnosti informuje e-mailem. Aby však studenti nebyli těmito e-maily obtěžováni, je jejich zasílání nastaveno periodicitou 1x za 7 dní. Uživatel – student možná namítne, proč místo informačního e-mailu není rovnou do semestru zapsán. Je to proto, že studentův souhlas se zápisem vyjadřuje i studentovu vůli být do semestru zapsán a ve studiu pokračovat, což IS MU z pochopitelných důvodů suplovat nemůže.

Vývojový tým IS MU myslí i na studenty, kteří mají studium přerušeno. Tito studenti nově vidí informaci o přerušení studia přímo v agendě Student. Mají-li ve své studijní evidenci navíc zadáno i datum plánovaného návratu po přerušení studia, přijde jim pět dní před tímto datem automatický e-mail upozorňující na neopomenutí návštěvy studijního oddělení.

7. července 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
17. 6.
2010

Nové možnosti agendy Školitele

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Aplikace Školitel slouží pro celkové hodnocení doktorského studenta jeho školitelem. Členové oborové rady zde vidí seznam studentů odpovídajícího programu, plné texty hodnocení školitele, přehled známek/kreditů a tabulku s přehledem publikací studenta. Tato agenda je užitečná pro všechny, kteří vedou či oponují závěrečné práce a také pro všechny, kteří se podílí na semestrálním hodnocení studentů doktorských programů. Mohou zde zadávat hodnocení za předměty závěrečné práce a za předměty s ní související. Provádějí úpravy a pracují s tématy prací, k nimž jsou studenti přihlášeni. Nebo mohou prostřednictvím aplikace komunikovat se svými studenty hromadně a využívat dalších možností aplikace.

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) přichází s dalším vylepšením, které se týká často využívané agendy Školitele. Nabízí se nyní více informací, které tvoří podklady pro hodnocení školitelů. Došlo také ke změně sortimentu rubrik využívaných pro hodnocení školiteli a přibyla funkce zapojující do sběru hodnocení i studenty. Sečteno podtrženo, jedná se o nemalý počet změn, které uživatelům rozšíří možnosti a usnadní práci.

Sortiment rubrik pro hodnocení školitelů

Aplikace pro hodnocení doktorského studia nyní umožňuje evidovat souhrnný plán celého studia, plán na konkrétní rok a zhodnocení, jak konkrétní rok skutečně dopadl. IS MU umožňuje evidovat tyto informace prostřednictvím podrubrik:
  • Plán celého studia: Zadání disertační práce, Důležité termíny, Prezentace a publikace, Studijní pobyty, Další, Zápis předmětů.
  • Plán na konkrétní rok: Práce na disertaci, Důležité termíny, Prezentace a publikace, Studijní pobyty, Další aktivity, Předměty a kredity.
  • Hodnocení uplynulého roku: Stav přípravy disertace, Stav plnění hlavních povinností/kontrolních etap, Výpis publikací z IS, Výpis studijních pobytů z IS, Výpis předmětů.

Je již v kompetenci fakult, které z těchto rubrik budou chtít využívat, ne všechny jsou povinné.

Studenti mohou nově vyplnit návrhy textů rubrik

Na většině fakult bývá zvykem, že studenti zasílají návrhy a plány své činnosti pro další rok, popřípadě podklady k vyhodnocení toho, co zvládli za uplynulý rok. IS MU vyhověl poptávce školitelů i studentů a upravil agendu tak, aby student mohl tyto informace vyplňovat přímo do ISu. Tím odpadá nutnost zasílání zpráv e-mailem. Student plní údaje přímo do agendy Školitel, kam za tímto účelem získal přístup. Školitel studentův návrh vidí a může jej použít nebo upravit.

Evidence studijních pobytů a stáží

Aby uživatel měl údaje o doktorském studiu kompletní přímo v aplikaci, vývojový tým IS MU přidal do agendy Školitel také informace o průběhu studia, informace spojené s evidencí studijních pobytů a stáží a možnost tisku hodnocení jako podklad pro jednání oborové rady. Pokud tedy student vyjede na stáž do zahraničí nebo přeruší studium, školitel o tom nejen bude bezprostředně informován, ale tato informace se stane i součástí podkladu pro hodnocení.

Obr. 1: Pohled do agendy Školitele.

Aplikace Školitel je pro uživatele, jež mají mít k aplikaci přístup, k dispozici z IS MU: Osobní administrativa → Školitel.
Více informací o Školiteli lze nalézt v Nápovědě: Osobní administrativa → Nápověda → Školitel.

O aplikaci jsme již psali také v novince v roce 2008.

17. června 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
17. 6.
2010

Nová verze konvertoru dokumentů do textu

Dosud nehodnoceno.
Novinky

V případě, že uživatel Informačního systému MU (IS MU) vkládal do systému práce psané v cizích jazycích jako je francouzština, čínština, japonština nebo arabština (nebo jen češtinu doplnil o nevšední tvary uvozovek a jiných interpunkčních znamének), mohl narazit na problém při vytváření textové verze tohoto dokumentu v kterémkoliv z úložišť ISu (tj. Dokumentový server, Můj web, Úschovna, Studijní materiály apod.). Vývojový tým IS MU však přichází s novinkou, která tento drobný nedostatek pomáhá řešit.

Zpracování dokumentů vložených do ISu bylo doplněno o novou verzi konvertoru souborů formátu PDF do tzv. holého (plain) textu (přípona txt). Tato verze konvertoru zpracovává i znaky z kódování Unicode, zatímco dosud používaná verze podporovala pouze znaky normy ISO 8859-2, tj. středoevropské jazyky. Uživatelé tedy mohou již bez jakýchkoliv možných pozdějších komplikací vkládat do ISu práce psané, mimo jazyků výše uvedených, například také v arménštině, hebrejštině nebo pomocí fonetických symbolů.

Více informací ke kódování Unicode na adrese http://www.unicode.org/charts/.

Tato úprava nejenže zpřesní textové verze takových dokumentů, ale zlepší také funkčnost těm složkám systému, které textovou verzi dokumentu využívají, tj. vyhodnocování podobnosti dokumentů (kontrola na plagiáty pomocí ikonky „Jako vejce vejci“) nebo full-textové vyhledávání, na jehož brzkém nasazení do ostrého provozu Vývojový tým IS MU aktuálně pracuje.

Podrobnosti o cizích abecedách a kódování v IS v Nápovědě Nápověda → Vývoj .. Znaky v ISu a cizí abecedy.

17. června 2010

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76  ... 107 »