Vepřová panenka je libové, měkoučké a šťavnaté maso. Je výborné na rodinné grilování, stačí nakoupit několik panenek, každou naložit do jiné směsi koření a bylinek, dát na gril a nakonec nakrájet na plátky. Při krájení bude z masa doslova stříkat šťáva a každý se bude oblizovat až za ušima.
V zimě se však grilovat nikomu moc nechce. Naštěstí podobně jako na grilu se dá panenka udělat i na pánvi a v troubě. Příprava je však těžší a výsledek o něco horší, než z grilu, nicméně i tak je chuť znamenitá.
Problém při dělání v domácích podmínkách je ten, že maso je hodně silné. Na pánvi se tedy na povrchu začne připalovat, zatímco uvnitř bude ještě syrové, naopak v troubě se zase dělá pomaleji a lehce se vysuší. Problém jde vyřešit buď kombinací pánve a trouby, nebo rozříznutím panenky na dvě části. Můžete také panenku rovnou nakrájet na medailonky, které se dělají jednoduše, ale věřte, že když se dělá v celku, tak je maso šťavnatější a lepší.
Nákupní seznam
- Vepřová panenka (obvykle má ±500 g)
- Chléb
- Citrón
TIP: Pokud nemáte čerstvý chléb, tak vezměte starší a rozpečte ho v troubě, bude jako právě upečený.
Postup – varianta A
Potřete maso olivovým olejem, okořeňte a lehce osolte. Můžete nechat několik hodin naložené – v takovém případě maso solte až těsně před přípravou. Před začátkem tepelné úpravy by mělo mít pokojovou teplotu, bude se lépe dělat.
Vložte na dobře rozpálenou pánev se silným dnem a opečte ze všech stran, mezi tím si předehřejte troubu na cca 200 °C. Jakmile bude maso opečené (2–4 minuty z každé strany), tak jej vložte do trouby a pečte 5–10 minut.
Před podáváním nakrájejte na plátky. Nezapomeňte pokapat citrónem a pořádně si hostinu vychutnat.
Galerie – varianta A
Servírování na dřevěné desce je velice efektní.
Když je maso uvnitř narůžovělé, tak je akorát.
Postup – varianta B
Narozdíl od předchozí varianty se panenka nemusí dopékat v troubě, stačí ji podélně naříznout. Panenku opět potřete olivovým olejem, okořeňte a lehce nasolte. Každou půlku můžete okořenit jinak, získáte tak více chutí.
Vložte maso na dobře rozpálenou pánev a opékejte 5-6 minut z obou stran. Pokud by bylo i tak zevnitř příliš syrové, tak jej ke konci odstavte a pánev na pár minut přikryjte.
Jako příloha je vhodný chléb, který nepřebije lahodou chuť panenky.
Galerie – varianta B
Vypadá stroze, ale je výborné.
Proč se obtěžovat s krájením chleba, když jde natrhat?