Culinaria

RSS

Culinaria je místem se spoustou dobrého jídla a pochoutek. Nahlédněte do mé kuchyně, přečtěte si recepty a třeba i něco zkuste ukuchtit.

Má kuchyně je inspirovaná slunnou Itálií, Jamie Oliverem a časopisem Apetit. Naleznete zde nejen převzaté a odzkoušené recepty, ale i recepty mnou upravené. Nepůjde jen o italskou kuchyni, objeví se zde i jídla česká, francouzská a další, vše doplněné vlastními fotografiemi. Časem přibudou také užitečné tipy a triky pro přípravu chutných jídel.

Bon appétit!

Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
6. 3.
2010

Kiwi drink

  • RSS
Zajímavé | 1 | 1
Mgr. Filip Daněk (CVT FI MU), učo 172518
Frullati
Kiwi drink – náhled Název: Kiwi drink
Kategorie: Frullati (Míchané nápoje – nealkoholické)
Inspirace: Sladké BIO kiwi za přijatelnou cenu
Náročnost: Velmi lehké
Počet porcí: 2
Popis: Osvěžující vzpomínka na léto

Když jsem měl poprvé ochutnat kiwi, tak jsem odmítl. Bylo mi pár let a ta věc byla chlupatá a uvnitř zelená, prostě hrůza! Kdy jsem se později odhodlal k ochutnávce už nevím, nicméně mi zachutnalo. Možná změna přišla, když jsem jako malý špunt měl ve Vídni na letišti kiwi ledovou tříšť, kterou jsem za každou cenu chtěl, protože byla tak parádně zelená! Proto si také teď dělám vlastní (poctivé) kiwi osvěžení.

Odkud se vůbec kiwi vzalo? Původem je z daleké Číny, ale u nás se již celkem zabydlelo. Je velmi bohaté na vitamín C, ale na druhou stranu jsou jedinci, kteří jsou na něj alergičtí. Pokud jste tedy kiwi nikdy nechutnali, tak raději opatrně.

Plod není příliš vzhledný, zato dužnina bývá obvykle krásně zelená, existuje však i zlaté kiwi, které má oválný tvar s nažloutlou dužninou. Jíst se může i se slupkou (po důkladném omytí), ale já dávám přednost loupání, nebo vyjídání lžičkou.

Zralé kiwi je měkčí, ale zase nesmí být měkké příliš. Jíst se dá i tvrdší, je ovšem kyselejší.

Nákupní seznam

  • minimálně 3 kiwi
  • 1 banán
  • (100% jablečný/pomerančový džus)

Postup

Nákupní seznam říká, že je potřeba minimálně tří kiwi. Když budete mít kiwi tři, tak abyste získali 2 skleničky nápoje, tak budete muset přilít trochu džusu. Jablečný je neutrální a neměl by tak zasáhnout do výsledné chuti – ostatně se používá jako základ mnoha "jednosložkových" džusů a o jeho přítomnosti se dozvíte jen ze složení. Pomerančový zase pěkně doplní chuť kiwi. Pro naplnění 2 sklenic, aniž byste potřebovali "ředit" džusem by mělo postačit 6 zralých kiwi. Přidáním banánu vznikne hustší a vydatnější koktejl, nicméně není nutný, záleží na vaší chuti.

Oloupané kiwi spolu s banánem a případně džusem vložte do mixéru a důkladně promixujte. To je vše. :-)

Galerie

Kiwi drink – detail
Přiznávám, fotka je z doby, kdy běžela sezóna hroznů.

Kiwi drink – v celé své kráse
Poprvé jsem se bál semínek, ale nakonec mi vůbec nevadí.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« Bistecca di maiale (30. 12. 2009 21:02) | Spaghetti con olive e pomodorini secchi » (7. 3. 2010 23:49)

Zatím žádné komentáře.