Když jsem měl poprvé ochutnat kiwi, tak jsem odmítl. Bylo mi pár let a ta věc byla chlupatá a uvnitř zelená, prostě hrůza! Kdy jsem se později odhodlal k ochutnávce už nevím, nicméně mi zachutnalo. Možná změna přišla, když jsem jako malý špunt měl ve Vídni na letišti kiwi ledovou tříšť, kterou jsem za každou cenu chtěl, protože byla tak parádně zelená! Proto si také teď dělám vlastní (poctivé) kiwi osvěžení.
Odkud se vůbec kiwi vzalo? Původem je z daleké Číny, ale u nás se již celkem zabydlelo. Je velmi bohaté na vitamín C, ale na druhou stranu jsou jedinci, kteří jsou na něj alergičtí. Pokud jste tedy kiwi nikdy nechutnali, tak raději opatrně.
Plod není příliš vzhledný, zato dužnina bývá obvykle krásně zelená, existuje však i zlaté kiwi, které má oválný tvar s nažloutlou dužninou. Jíst se může i se slupkou (po důkladném omytí), ale já dávám přednost loupání, nebo vyjídání lžičkou.
Zralé kiwi je měkčí, ale zase nesmí být měkké příliš. Jíst se dá i tvrdší, je ovšem kyselejší.
Nákupní seznam
- minimálně 3 kiwi
- 1 banán
- (100% jablečný/pomerančový džus)
Postup
Nákupní seznam říká, že je potřeba minimálně tří kiwi. Když budete mít kiwi tři, tak abyste získali 2 skleničky nápoje, tak budete muset přilít trochu džusu. Jablečný je neutrální a neměl by tak zasáhnout do výsledné chuti – ostatně se používá jako základ mnoha "jednosložkových" džusů a o jeho přítomnosti se dozvíte jen ze složení. Pomerančový zase pěkně doplní chuť kiwi. Pro naplnění 2 sklenic, aniž byste potřebovali "ředit" džusem by mělo postačit 6 zralých kiwi. Přidáním banánu vznikne hustší a vydatnější koktejl, nicméně není nutný, záleží na vaší chuti.
Oloupané kiwi spolu s banánem a případně džusem vložte do mixéru a důkladně promixujte. To je vše. :-)
Galerie
Přiznávám, fotka je z doby, kdy běžela sezóna hroznů.
Poprvé jsem se bál semínek, ale nakonec mi vůbec nevadí.