Léto sice končí, ale proč si ho nepřipomenout jedním osvěžujícím koktejlem? Příprava je jednoduchá, ale vyžaduje trochu trpělivosti při vybírání semínek z melounu.
Jak vybrat dobrý červený meloun? Pokud vybíráte meloun celý, tak se podívejte, jestli není prasklý (např. od pádu), měl by být po celém povrchu stejně tvrdý. Když na něj poklepete, tak by měl vydávat dutý zvuk a při stisku lehce vrzat.
A jak poznat dobrý již rozkrojený meloun? Dužnina by měla být sytě červená a pevná. Rozhodně by neměla být „rozbředlá“, takový meloun je buď nahnilý, nebo přezrálý. To se projevuje zejména v oblasti semínek.
A který meloun je nejlepší? Z mého usilovného pozorování a ochutnávání jednoznačně vyplývá, že nejchutnější melouny jsou ty obrovské pruhované oválné. Přesně takové, jaké jsem už jako malý obdivoval ve filmu Hříšný tanec (Dirty Dancing, 1987).
Scéna z filmu Hříšný tanec, 1987
No a kde takové oválné melouny koupíte? No přece v Itálii na každém tržišti, akorát vám pak ty, co se prodávají u nás, už nebudou chutnat.
Máte nějaké tipy? Podělte se v diskusi dole pod galerií.
Nákupní seznam
- Meloun vodní
- Velký citrón, nebo 2 menší
- Perlivá voda
- Třtinový cukr
- Hroznový cukr
Postup
Ze čtvrtky menšího melounu odřežte části bez semínek, ty nakrájejte na kostičky a vložte do džbánu. Ze zbytku vyberte semínka – to vám nejlépe půjde, když budete meloun krájet na tenké plátky, semínka budou doslova vypadávat sama. Vypeckovanou dužninu dejte do nádoby na mixování. 1/3 citrónu vymačkejte do nádoby na mixování a zbytek nakrájejte na kostečky a přidejte do džbánu. Do nádoby na mixování dolijte trochu vody, aby šel meloun lépe mixovat, přidejte třtinový cukr dle chuti a rozmixujte. Nakonec přelijte do džbánu.
Při servírování nalijte 1/2 až 2/3 sklenice melounovo-citrónovou směsí a dolijte perlivou minerálkou. Nakonec posypte hroznovým cukrem.
Galerie
Místo citrónu můžete použít i limetku, případně obojí
Při konzumaci užijete lžičku, slámkou ten meloun fakt protlačit nejde
Po boji je každý generál – ještě že není vidět dřez