Culinaria

RSS

Culinaria je místem se spoustou dobrého jídla a pochoutek. Nahlédněte do mé kuchyně, přečtěte si recepty a třeba i něco zkuste ukuchtit.

Má kuchyně je inspirovaná slunnou Itálií, Jamie Oliverem a časopisem Apetit. Naleznete zde nejen převzaté a odzkoušené recepty, ale i recepty mnou upravené. Nepůjde jen o italskou kuchyni, objeví se zde i jídla česká, francouzská a další, vše doplněné vlastními fotografiemi. Časem přibudou také užitečné tipy a triky pro přípravu chutných jídel.

Bon appétit!

Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: Mgr. Filip Daněk, 172518, Mgr. Jitka Daňková, 173357
Právo číst: kdokoliv v Internetu
Právo komentovat: kdokoliv přihlášený v ISu
16. 9.
2009

Pappardelle al pomodoro

  • RSS
Zajímavé | 3 | 3
Mgr. Filip Daněk (CVT FI MU), učo 172518
Pasta
Pappardelle al pomodoro – náhled Název: Pappardelle al pomodoro
Kategorie: Pasta (Těstoviny)
Inspirace: Jamie Oliver
Náročnost: Lehké
Počet porcí: 2
Popis: Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Jak jinak začít tento blog než typicky italským jídlem, těstovinami. Zatímco Češi znají kolénka a možná špagety, tak Italové mají neuvěřitelné množství druhů těstovin všemožných velikostí a tvarů, které u nás nejsou ani k sehnání. Nejsou to ale jen některé druhy těstovin, je spousta surovin, které používají známí kuchaři, a které jsou u nás jen těžko k sehnání. Ve svém blogu se budu zaměřovat hlavně na vaření ze surovin, které se dají běžně koupit v Brně. K tématu nákupů se určitě budu později věnovat podrobněji, protože správný výběr surovin je klíčem k chutnému jídlu.

Nákupní seznam

Ale už zpátky k receptu. Ze všeho nejdříve musíte nakoupit. K ukuchtění tohoto jídla bude stačit jen pár surovin.

  • 1 cibule
  • Plechovka krájených rajčat
  • těstoviny Pappardelle all' Uovo
  • Parmigiano reggiano (parmezán)
  • Bazalka (čerstvá)
  • česnek

Dále budete potřebovat ještě pár základních věcí, které je dobré mít doma neustále, protože je využijete při vaření spousty jídel. Tyto základní suroviny ani nebudu v budoucnu uvádět do nákupního seznamu, protože počítám s tím, že je máte v zásobě:

  • Extra panenský olivový olej
  • Zásoba koření
    • Mořská sůl
    • Pepř (čtyř barev)
    • Oregano
    • Tymián
    • Rozmarýn
    • Bazalka

Postup

Nejdříve připravte těstoviny, ty udělejte podle návodu, nejlépe Al dente. Máte-li v obchodě možnost sáhnout po čerstvých těstovinách, zvolte je. Čerstvé těstoviny se vaří mnohem kratší dobu, což byste měli při přípravě zohlednit tak, aby omáčka byla hotová spolu s těstovinami.

K přípravě omáčky si rozpalte pánev, poté přidejte trochu olivového oleje a nakrájenou cibulku. Jakmile začne cibulka hnědnout, tak přidejte najemno nakrájený stroužek česneku a po chvíli plechovku krájených rajčat. Dále přidejte nasekanou čerstvou bazalku a ostatní koření: hodně oregana a trochu tymiánu, rozmarýnu, bazalky a podle chuti sůl a pepř. Může nastrouhat i trochu parmezánu. Nyní nechte pár minut lehce pobublávat. Čím déle necháte omáčku vařit, tím více se jednotlivé chutě spojí a omáčka bude lepší.

Servírujte posypané parmezánem a ozdobené čerstvou bazalkou.

Dobrou chuť.

Galerie

Pappardelle al pomodoro
Italové jsou zvyklí si dávat k jídlu neslazenou vodu, případně ji doplní dobrým vínem.

Pappardelle al pomodoro
Už chybí jen ten výhled na moře.

Pappardelle al pomodoro
V běžné italské restauraci byste za takové jídlo zaplatili 6–10 euro, na druhou stranu byste možná měli ten výhled.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
Melone drink » (17. 9. 2009 23:49)

Zatím žádné komentáře.