Jak jinak začít tento blog než typicky italským jídlem, těstovinami. Zatímco Češi znají kolénka a možná špagety, tak Italové mají neuvěřitelné množství druhů těstovin všemožných velikostí a tvarů, které u nás nejsou ani k sehnání. Nejsou to ale jen některé druhy těstovin, je spousta surovin, které používají známí kuchaři, a které jsou u nás jen těžko k sehnání. Ve svém blogu se budu zaměřovat hlavně na vaření ze surovin, které se dají běžně koupit v Brně. K tématu nákupů se určitě budu později věnovat podrobněji, protože správný výběr surovin je klíčem k chutnému jídlu.
Nákupní seznam
Ale už zpátky k receptu. Ze všeho nejdříve musíte nakoupit. K ukuchtění tohoto jídla bude stačit jen pár surovin.
- 1 cibule
- Plechovka krájených rajčat
- těstoviny Pappardelle all' Uovo
- Parmigiano reggiano (parmezán)
- Bazalka (čerstvá)
- česnek
Dále budete potřebovat ještě pár základních věcí, které je dobré mít doma neustále, protože je využijete při vaření spousty jídel. Tyto základní suroviny ani nebudu v budoucnu uvádět do nákupního seznamu, protože počítám s tím, že je máte v zásobě:
- Extra panenský olivový olej
- Zásoba koření
- Mořská sůl
- Pepř (čtyř barev)
- Oregano
- Tymián
- Rozmarýn
- Bazalka
Postup
Nejdříve připravte těstoviny, ty udělejte podle návodu, nejlépe Al dente. Máte-li v obchodě možnost sáhnout po čerstvých těstovinách, zvolte je. Čerstvé těstoviny se vaří mnohem kratší dobu, což byste měli při přípravě zohlednit tak, aby omáčka byla hotová spolu s těstovinami.
K přípravě omáčky si rozpalte pánev, poté přidejte trochu olivového oleje a nakrájenou cibulku. Jakmile začne cibulka hnědnout, tak přidejte najemno nakrájený stroužek česneku a po chvíli plechovku krájených rajčat. Dále přidejte nasekanou čerstvou bazalku a ostatní koření: hodně oregana a trochu tymiánu, rozmarýnu, bazalky a podle chuti sůl a pepř. Může nastrouhat i trochu parmezánu. Nyní nechte pár minut lehce pobublávat. Čím déle necháte omáčku vařit, tím více se jednotlivé chutě spojí a omáčka bude lepší.
Servírujte posypané parmezánem a ozdobené čerstvou bazalkou.
Dobrou chuť.
Galerie

Italové jsou zvyklí si dávat k jídlu neslazenou vodu, případně ji doplní dobrým vínem.

Už chybí jen ten výhled na moře.

V běžné italské restauraci byste za takové jídlo zaplatili 6–10 euro, na druhou stranu byste možná měli ten výhled.