Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  ... 117 »
8. 10.
2013

Nový design zobrazení výsledků podobností

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky – plagiáty

Součástí Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) je služba pro hledání podobných dokumentů (potenciálních plagiátů). Díky tomu lze nalézt ke každému souboru v úložišti IS MU podobné dokumenty z databáze porovnávaných dokumentů. Ta obsahuje závěrečné práce z více než 40 škol zapojených v systému Theses.cz, seminární a jiné práce z 35 institucí zapojených v systému Odevzdej.cz a vědecké práce v meziuniverzitním systému Repozitar.cz. Aby byly výsledky vyhledávání podobností pro uživatele lépe srozumitelné, Vývojový tým IS MU zjednodušil a graficky upravil výpis výsledků podobností ve všech těchto systémech.

U každého výpisu podobností jsou evidovány dva směry vyhledávání. Procento podobnosti v prvním směru znamená, že zkoumaná práce obsahuje texty, které jsou podobné s texty jiných dokumentů. Opačný směr značí, jak moc je každý dohledaný dokument podobný se zkoumanou prací, nad kterou uživatel spouští proces hledání podobností.

Obr. 1: Zobrazení podobností u vybraného dokumentu.

Nově se opačný směr zobrazuje až po rozkliknutí a procento podobností je ukryté v poznámce v textu, aby ho uživatelé nezaměňovali s procentem podobnosti v základním směru. Aby nedocházelo k duplicitnímu zobrazení vyhledávání podobností v obou směrech, nyní se v opačném směru nacházejí pouze dokumenty s podobností vůči zkoumanému dokumentu menší než 5 %.

Více o vyhledávání podobností naleznete v Nápovědě.

8. října 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
8. 10.
2013

Automatická odpověď na e-maily v nepřítomnosti

Informačně přínosné | 1 | 1
Novinky

Vývojový tým Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) rozšiřuje agendu Pošta o možnost nastavení automatické odpovědi v nepřítomnosti.

Dostane-li adresát e-mail v době své nepřítomnosti, zajistí tato funkce automatické odeslání odpovědi odesílateli, aby se dověděl, že adresát není přítomen. Pokud by stejný odesilatel kontaktoval adresáta vícekrát, odešle se další odpověď až po čtyřech dnech. Výjimku tvoří spamy, systémové zprávy či archivované e-maily, na které se automatická odpověď nezasílá.

Pokud adresát ví, že bude nepřítomen, stačí v nastavení pošty zapnout a vyplnit automatickou odpověď.

Obr. 1: Nastavení automatické odpovědi.

Automatické odpovědi nelze využít, pokud má adresát nastaveno přeposílání e-mailů mimo IS MU.

Více informací o agendě Pošta naleznete v Nápovědě.

8. října 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
8. 10.
2013

Kopírování rozvrhu do osobního kalendáře

Informačně přínosné | 2 | 2
Novinky

Agenda Rozvrh umožňuje zobrazení rozvrhu v různých formátech, např. výpis na obrazovku, textový formát, formát pro tisk apod. Vývojový tým IS MU nyní doplnil možnost importu rozvrhu do osobního kalendáře v mobilu či v jiné aplikaci.

Pro použití této možnosti stačí u vybraného rozvrhu zaškrtnout volbu "Kalendář", pomocí které uživatel získá soubor formátu iCalendar (*.ics). Ten lze naimportovat např. do kalendářových aplikací v mobilních zařízeních nebo do Kalendáře Google.

Obr. 1: Volba formátu rozvrhu.

Pro diskusi k tomuto tématu a hlášení problémů lze použít tematické diskusní fórum (autentizováno).

O novinkách v agendě Rozvrh jsme vás již dříve informovali v novinkách Vyhledávání v rozvrhu a snazší výběr seminárních skupin a Změny v Rozvrhu usnadňují vizuální orientaci.

8. října 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
23. 9.
2013

Rekord počtu operací v IS MU a počtu uživatelů během 5 minut

Dosud nehodnoceno.
Novinky

Dne 3. září 2013 jsme zaznamenali v Informačním systému Masarykovy univerzity (IS MU) rekordní počet přihlášených uživatelů a provedených operací během 5 minut. Dosáhli jsme počtu operací 161 096 a počtu přihlášených uživatelů 10 512. Na zvýšeném provozu IS MU se podílelo zejména "soutěžení" o seminární skupiny na čtyřech fakultách a zápis na jedné fakultě.

Celkový počet operací a počet přihlášených uživatelů za den nebyl tentokrát pokořen díky většímu rozložení zápisu a přihlašování do seminárních skupin mezi jednotlivými fakultami. O tomto (dosud nepřekonaném) rekordu jsme Vás informovali v novince 4 miliardy kliknutí v IS MU.

Aby nedošlo ve zvýšených zátěžích systému k jeho přetížení a následné nedostupnosti služeb, vytvořil Vývojový tým IS MU speciální mechanismus dynamické regulace zátěže. Díky tomu jsou operace související s registrací a zápisem předmětů nebo přihlašováním do seminárních skupin optimalizované na co nejkratší potřebný čas k vyřízení. Výpočetně náročné služby se ve stavu zátěže naopak automaticky blokují, aby umožnili co nejhladší průběh zátěžového stavu. O regulaci zátěže jsme Vás informovali také v novince Dynamická regulace zátěže.

Přehled stupňů zátěže najdete přes Osobní administrativa -> Systém -> Obecné .. Přehled stupňů zátěže systému.

Více o informačním systému a hardware, na kterém je provozován, najdete na stránce Náš systém nebo v novinkách Nové aplikační servery IS MU v provozu a IS MU je provozován na nových a výkonnějších počítačích.

23. září 2013

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43  ... 117 »