Novinky a zajímavosti ze světa IS MU

RSS Máte-li zájem, přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Novinky můžete odebírat také pomocí RSS nebo si zařaďte blog mezi sledované, pokud jste uživatel IS MU.
Tento blog píše
FotografieFI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Starší příspěvky
Kategorie
Vlastníci blogu: FI:Vývojový tým IS MU, Mgr. Eva Zárybnická, 206552
Právo číst: kdokoliv v Internetu, pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
Právo komentovat: pojmenovaná skupina osob: FI:CVT FI
« 1  ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  ... 43 »
24. 10.
2016

Statistika zkoušení v Informačním systému MU za období jaro 2016

Zajímavé | 2 | 2
Novinky – e-learning

Testování přes odpovědníky Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) se stalo neoddělitelnou součástí mnoha vyučovaných předmětů a dalších souvisejících aktivit. Nasvědčuje tomu i fakt, že za jarní semestr roku 2016 bylo vyhodnoceno rekordních 163031 testů, což je v přepočtu téměř pět testů na každého studenta MU. Asi čtvrtinu tvořily odpovědníky v papírové formě vyhodnocované skenováním, zbytek pak testy vyplňované online u počítače. Na vysoké počty studentů vyzkoušených na Pedagogické fakultě (PdF) má vliv testování studentů v předmětu Angličtina Online, který je určen pro studenty celé univerzity.

Obr. 1: Statistika zkoušení dle jednotlivých fakult.

Odpovědníky v režimu průběžných a závěrečných testů byly užity v jarním semestru 2016 v 519 předmětech MU. Z toho v 89 případech se jednalo o premiérové nasazení ve výuce. Skenované a elektronické odpovědníky slouží i k vyhodnocení vybraných přijímacích řízení na šesti fakultách MU. Za období jaro 2016 bylo tímto způsobem vyzkoušeno 4503 uchazečů o studium v 31 oborech. Uplatnění mají odpovědníky i při skládání státních závěrečných zkoušek. Za sledované období byly k jejich realizaci použity celkem 34krát na třech fakultách, nejvíce na Fakultě sociálních studií (FSS).

Každým semestrem narůstá využívání e-learningových agend na MU. Podrobnosti mohou uživatelé IS MU nalézt v detailní statistice (autentizováno).
V případě dotazů kontaktujte svého e-technika nebo se inspirujte na stránkách servisního střediska, co vše lze v odpovědnících vytvářet za otázky.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
24. 10.
2016

Elportál přináší publikaci Metodika běžeckého lyžování

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

E-learningový portál Masarykovy univerzity (MU) Elportál představuje výukovou publikaci Metodika běžeckého lyžování, která je určena studentům Fakulty sportovních studií MU směrů „Sportovní edukace“ a „Trenérství“, ale přináší užitek i sportovním nadšencům lyžování z řad veřejnosti. Snaží se přiblížit základní metodické postupy a způsoby odstranění hlavních chyb při nácviku základních běžeckých technik. Užitečnou součástí jsou i kapitoly, které se věnují přípravě a mazání běžeckých lyží.

Obr. 1: Ukázka z e-publikace Metodika běžeckého lyžování.

Akcent je kladen na názornou ukázku čtyř hlavních pohybových celků (technik), které jsou součástí základního výcviku běžeckého lyžování. Demonstrace je řešena ve formě video ukázek a součástí je i rozbor nejčastějších chyb, se kterými se učitel lyžování může setkat.

E-publikace je také dostupná ve verzi pro mobilní zařízení.

Další publikace lze najít na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
24. 10.
2016

E-publikace Mikroskopické vyšetření moče na Elportálu pro mediky

Dosud nehodnoceno.
Novinky – e-learning

Pro zájemce o fungování lidského těla připravili vyučující Lékařské fakulty MU a pracovníci Vývojového týmu Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU) publikaci Mikroskopické vyšetření moče dostupnou na Elportálu.

Výukový materiál slouží jako pomůcka při rozpoznávání jednotlivých elementů, které se v moči nacházejí. Publikace obsahuje zobrazení močových elementů včetně krátké charakteristiky, a to ve třech variantách: mikroskopický nález barveného sedimentu, mikroskopický nález nativního sedimentu a nálezy z přístroje FUS-2000 (Dirui) a iQ 200 (Iris). Dále jsou také uvedeny speciální případy popisující zajímavé či obtížně rozlišitelné částice vedle sebe.

Obr. 1: Ukázka z publikace Mikroskopické vyšetření moče.

Pomůcka je určena nejen studentům Katedry laboratorních metod Lékařské fakulty MU a je též dostupná ve verzi pro mobilní zařízení epub v češtině.

Další publikace lze najít na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
4. 7.
2016

Video ve výuce? Elportál poradí.

Informačně přínosné | 2 | 2
Novinky – e-learning

Video v různých podobách se na Masarykově univerzitě (MU) už stalo běžnou součástí výuky. Více než 70 000 videí provází studenty při studiu a pomáhá v jejich vzdělávání. Počet zhlédnutí videí se pohybuje v řádech stovek tisíc ročně. Ale studenti nejsou jen pouhými diváky. Sami videa natáčí, odevzdávají video úkoly, přidávají videa do diskuzních fór a analyzují je se spolužáky či natáčí krátké výstupy a prezentace.

Takové masové využívání videa s sebou přináší i spoustu námětů, polemik a témat k diskuzi. Proto byl letošní ročník Open space konference o e-learningu Informačního systému MU zaměřen právě na téma využití videa ve výuce. Vyučující, kteří se již 6. ročníku konference nemohli zúčastnit, teď mají k dispozici stěžejní videozáznamy příspěvků a panelové diskuze na Elportálu na nové stránce Metodika užití videa ve výuce .

Obr. 1: Videozáznamy vybraných příspěvků z konference o videu ve výuce inspirují a pomáhají dalším vyučujícím.

Mohou se inspirovat, jak kreativně využívají tuto technologii jejich kolegové z různých oborů napříč univerzitou. Záznam z panelové diskuze jim umožní zjistit názory vybraných vyučujících na klady a zápory některých forem využití videa ve vzdělávání na vysoké škole. Dozví se praktické poznatky z používání videokonferencí na seminářích, názory na nahrávání přednášek i to, jak vyučující využívají videa pro prohloubení zájmu studentů o dané téma. Používání multimédií a technologií ve výuce s sebou obvykle nese řadu otázek v souvislosti s autorským zákonem. Do celé této problematiky v souvislosti s videem uvedl účastníky konference JUDr. Matěj Myška, Ph. D. ve svém příspěvku Užití cizího díla ve výuce. Právě i záznam jeho příspěvku si mohou vyučující pustit na Elportálu.

Dosud nečteno0 komentářůpermalink
« 1  ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28  ... 43 »