FSpS:b5239 Výživové poradenství 1 - Informace o předmětu
b5239 Výživové poradenství 1
Fakulta sportovních studiípodzim 2025
Předmět se v období podzim 2025 nevypisuje.
- Rozsah
- 1/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií - Předpoklady
- BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
b5205 Zdravá výživa - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Pohyb a výživa v prevenci (program FSpS, B-PZ)
- Pohyb a výživa v prevenci (program FSpS, C-PZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je se seznámit s obecnými metodami práce s klientem v rámci poradenství v oblasti výživy a životního stylu. Předat ucelený přehled o aktuálních i používaných nutričních trendech v oblasti výživy používané v rámci změny životního stylu. Absolvent předmětu bude schopen vytvořit plán změny životního stylu pro klienta z běžné populace. Dále bude schopen pomocí terapeutických přístupů u klienta intervenovat. Absolvent bude také dále schopen vyhodnotit, zda intervence byla úspěšná.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- znát základní techniky práce s klientem v oblasti výživy a životního stylu u běžné populace;
- používat základní nástroje pro hodnocení práce s klientem;
- identifikovat problém ve stávajícím životním či výživovém stylu u klienta z řad běžné populace;
- navrhnout na základě podrobné anamnézy vhodný plán změny výživy či životního stylu u klienta (vysvětlit a aplikovat navržené opatření, vyhodnotit kriticky trendová témata v oblasti změn životního stylu a odůvodnit jejich adekvátnost či neadekvátnost) - Osnova
- Přednášky:
- 1. Základy práce s klientem v rámci změny životního stylu a výživy.
- 2. Základní potřebné vybavení pro práci se skupinami, pomůcky, specifika pro jednotlivé skupiny.
- 3. Postupy a principy při analýze stávajícího stavu u klienta.
- 4. Specifické dietní programy a plány ve výživě běžné populace.
- 5. Specifické dietní programy ve výživě dospělé populace 1.
- 6. Specifické dietní programy ve výživě dospělé populace 2.
- 7. Dietní postupy zaměřené na změnu hmotnosti 1.
- 8. Dietní postupy na změnu hmotnosti 2.
- 9. Výživové poradenství při intoleranci a dietě 1.
- 10.Výživové poradenství při intoleranci a dietě 2.
- 11.Poruchy příjmu potravy – diagnostika, pomoc.
- 12.Kritické čtení virtuálního poradenství.
- Semináře:
- 1. Praktický nácvik schopností a dovedností.
- 2. Orientace v praktické oblasti pro vybavenost poradny.
- 3. Praktický nácvik analýzy stávajícího stavu u klienta.
- 4. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( běžná populace).
- 5. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( dospělá populace 1).
- 6. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( dospělá populace 2).
- 7. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( změna hmotnosti 1).
- 8. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( změna hmotnosti 2).
- 9. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky (intolerance, dieta 1).
- 10. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky (intolerance, dieta 2).
- 11. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( poruchy příjmu potravy).
- 12. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky.
- Literatura
- BAUER, Kathleen D. a Doreen LIOU. Nutrition counseling and education skill development. Third edition. Boston: Cengage Learning, 2016, xv, 448. ISBN 9781305252486. info
- BAUER, Kathleen D. a Carol A. SOKOLIK. Basic nutrition counseling skill development : a guideline for lifestyle management. Belmont, CA: Wadsworth/Thomson Learning, 2002, xvii, 298. ISBN 0534589774. info
- Výukové metody
- - přednášky;
- semináře, projektová činnost ve skupině, domácí příprava;
- výukové materiály ve formě audio a videotéky;
- interaktivní osnova v ISU - Metody hodnocení
- - účast na seminářích ( 80%);
- 2 průběžné testy (splněno na 75%);
- vypracování domácích úkolů ( 6 celkem);
- ústní zkouška (hodnoceno A - F) - Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2025/b5239