b5239 Výživové poradenství 1

Fakulta sportovních studií
podzim 2025

Předmět se v období podzim 2025 nevypisuje.

Rozsah
1/2/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Garance
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.
Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra pohybových aktivit a zdraví – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
b5205 Zdravá výživa
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je se seznámit s obecnými metodami práce s klientem v rámci poradenství v oblasti výživy a životního stylu. Předat ucelený přehled o aktuálních i používaných nutričních trendech v oblasti výživy používané v rámci změny životního stylu. Absolvent předmětu bude schopen vytvořit plán změny životního stylu pro klienta z běžné populace. Dále bude schopen pomocí terapeutických přístupů u klienta intervenovat. Absolvent bude také dále schopen vyhodnotit, zda intervence byla úspěšná.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- znát základní techniky práce s klientem v oblasti výživy a životního stylu u běžné populace;
- používat základní nástroje pro hodnocení práce s klientem;
- identifikovat problém ve stávajícím životním či výživovém stylu u klienta z řad běžné populace;
- navrhnout na základě podrobné anamnézy vhodný plán změny výživy či životního stylu u klienta (vysvětlit a aplikovat navržené opatření, vyhodnotit kriticky trendová témata v oblasti změn životního stylu a odůvodnit jejich adekvátnost či neadekvátnost)
Osnova
  • Přednášky:
  • 1. Základy práce s klientem v rámci změny životního stylu a výživy.
  • 2. Základní potřebné vybavení pro práci se skupinami, pomůcky, specifika pro jednotlivé skupiny.
  • 3. Postupy a principy při analýze stávajícího stavu u klienta.
  • 4. Specifické dietní programy a plány ve výživě běžné populace.
  • 5. Specifické dietní programy ve výživě dospělé populace 1.
  • 6. Specifické dietní programy ve výživě dospělé populace 2.
  • 7. Dietní postupy zaměřené na změnu hmotnosti 1.
  • 8. Dietní postupy na změnu hmotnosti 2.
  • 9. Výživové poradenství při intoleranci a dietě 1.
  • 10.Výživové poradenství při intoleranci a dietě 2.
  • 11.Poruchy příjmu potravy – diagnostika, pomoc.
  • 12.Kritické čtení virtuálního poradenství.
  • Semináře:
  • 1. Praktický nácvik schopností a dovedností.
  • 2. Orientace v praktické oblasti pro vybavenost poradny.
  • 3. Praktický nácvik analýzy stávajícího stavu u klienta.
  • 4. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( běžná populace).
  • 5. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( dospělá populace 1).
  • 6. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( dospělá populace 2).
  • 7. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( změna hmotnosti 1).
  • 8. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( změna hmotnosti 2).
  • 9. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky (intolerance, dieta 1).
  • 10. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky (intolerance, dieta 2).
  • 11. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky ( poruchy příjmu potravy).
  • 12. Praktická ukázka a zpracování kazuistiky.
Literatura
  • BAUER, Kathleen D. a Doreen LIOU. Nutrition counseling and education skill development. Third edition. Boston: Cengage Learning, 2016, xv, 448. ISBN 9781305252486. info
  • BAUER, Kathleen D. a Carol A. SOKOLIK. Basic nutrition counseling skill development : a guideline for lifestyle management. Belmont, CA: Wadsworth/Thomson Learning, 2002, xvii, 298. ISBN 0534589774. info
Výukové metody
- přednášky;
- semináře, projektová činnost ve skupině, domácí příprava;
- výukové materiály ve formě audio a videotéky;
- interaktivní osnova v ISU
Metody hodnocení
- účast na seminářích ( 80%);
- 2 průběžné testy (splněno na 75%);
- vypracování domácích úkolů ( 6 celkem);
- ústní zkouška (hodnoceno A - F)
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.

  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2025/b5239