BVTP051 Toxikologie potravin

Lékařská fakulta
podzim 2005
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Předpoklady
BVCP0222 Chemie potravin II && BVTO041p Toxikologie - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • Předmět: Toxikologie potravin
  • Počet hodin týdně: 2 / 0 (přednáška / praktikum)
  • Studenti se seznámí s toxickými látkami v potravinách (přirozenými i kontaminujícími), s jejich zdroji a event. vstupy do potravních řetězců, s metabolismem a zdravotním rizikem.
  • Tematické okruhy:
  • Přirozené toxické látky
  • * látky vyvolávající potravní nesnášenlivost
  • * alkaloidy
  • * saponiny
  • * kyanogeny
  • * glukosinoláty
  • * fenolové sloučeniny
  • * lektiny
  • * aminokyseliny
  • * biogenní aminy
  • Kontaminující toxické látky
  • * toxické minerální látky (prvky, anionty)
  • * nitrosloučeniny
  • * polycyklické aromatické uhlovodíky
  • * perzistentní organochlorové sloučeniny
  • Studium předmětu Toxikologie potravin je ukončeno zkouškou.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012.