LF:BVTP051 Toxikologie potravin - Informace o předmětu
BVTP051 Toxikologie potravin
Lékařská fakultapodzim 2005
- Rozsah
- 2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Předpoklady
- BVCP0222 Chemie potravin II && BVTO041p Toxikologie - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Osnova
- Předmět: Toxikologie potravin
- Počet hodin týdně: 2 / 0 (přednáška / praktikum)
- Studenti se seznámí s toxickými látkami v potravinách (přirozenými i kontaminujícími), s jejich zdroji a event. vstupy do potravních řetězců, s metabolismem a zdravotním rizikem.
- Tematické okruhy:
- Přirozené toxické látky
- * látky vyvolávající potravní nesnášenlivost
- * alkaloidy
- * saponiny
- * kyanogeny
- * glukosinoláty
- * fenolové sloučeniny
- * lektiny
- * aminokyseliny
- * biogenní aminy
- Kontaminující toxické látky
- * toxické minerální látky (prvky, anionty)
- * nitrosloučeniny
- * polycyklické aromatické uhlovodíky
- * perzistentní organochlorové sloučeniny
- Studium předmětu Toxikologie potravin je ukončeno zkouškou.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (podzim 2005, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2005/BVTP051