BVTP051 Toxikologie potravin

Lékařská fakulta
podzim 2011
Rozsah
2/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (přednášející)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Předpoklady
BVCP0222 Chemie potravin II && BVTO041p Toxikologie - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí se základy toxikologie potravin.
Osnova
  • Předmět: Toxikologie potravin
  • Počet hodin týdně: 2 / 0 (přednáška / praktikum)
  • Studenti se seznámí s toxickými látkami v potravinách (přirozenými i kontaminujícími), s jejich zdroji a event. vstupy do potravních řetězců, s metabolismem a zdravotním rizikem.
  • Tematické okruhy:
  • Přirozené toxické látky
  • * látky vyvolávající potravní nesnášenlivost
  • * alkaloidy
  • * saponiny
  • * kyanogeny
  • * glukosinoláty
  • * fenolové sloučeniny
  • * lektiny
  • * aminokyseliny
  • * biogenní aminy
  • Kontaminující toxické látky
  • * toxické minerální látky (prvky, anionty)
  • * nitrosloučeniny
  • * polycyklické aromatické uhlovodíky
  • * perzistentní organochlorové sloučeniny
  • Studium předmětu Toxikologie potravin je ukončeno zkouškou.
Literatura
  • TOTUŠEK, Jiří, Jan TŘÍSKA, Danuše LEFNEROVÁ, Jan STROHALM, Naděžda VRCHOTOVÁ, Ondřej ZENDULKA, Jiřina PRŮCHOVÁ, Jana CHALOUPKOVÁ, Pavla NOVOTNÁ a Milan HOUŠKA. Contents of Sulforaphane and Total Isothiocyanates, Antimutagenic Activity, and Inhibition of Clastogenicity in Pulp Juices from Cruciferous Plants. Czech Journal of Food Sciences. 2011, roč. 29, č. 5, s. 548–556. ISSN 1212-1800. info
  • HRUBÁ, Drahoslava, Igor CRHA, Jindřich FIALA a Jiří TOTUŠEK. Kyselina askorbová při léčbě neplodnosti (méně známý význam vitaminu C). Hygiena. Praha: ČLS JEP, 2003, roč. 48, č. 1, s. 21-28. ISSN 1210-7840. info
  • HRUBÁ, Drahoslava, Jindřich FIALA, Igor CRHA, Pavel REZL a Jiří TOTUŠEK. Environmental cadmium is not serious hazard for the Czech Republic. Ekológia (Bratislava). Bratislava: Institute of Landscape Ecology SAS, 2001, roč. 20, č. 3, s. 336-341. ISSN 1335-342X. info
  • TOTUŠEK, Jiří, Naděžda VRCHOTOVÁ, Jan TŘÍSKA a Lada MAREČKOVÁ. Resveratrol v červených vínech z jihomoravských vinařských oblastí. Chemické Listy. Praha: Česká společnost chemická, 2000, roč. 94, č. 9, s. 973-974. ISSN 0009-2770. info
  • TOTUŠEK, Jiří. Adsorpce dextranu a lysozymu na rtuťové elektrodě. 1977, 80 s. info
Výukové metody
přednáška a seminar
Metody hodnocení
zkouška
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2012.