BKUV011c Základy výživy člověka - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2020
Rozsah
0/2/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Filip Martiník (cvičící), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Mgr. Martin Krobot (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 8. 10. 15:00–16:40 A21/111, Po 12. 10. 16:00–17:40 A21/111, Čt 22. 10. 15:00–16:40 A21/111, Po 26. 10. 16:00–17:40 A21/111, Čt 5. 11. 15:00–16:40 A21/111, Po 9. 11. 16:00–17:40 A21/111, Čt 19. 11. 15:00–16:40 A21/111, Po 23. 11. 16:00–17:40 A21/111, Čt 3. 12. 15:00–16:40 A21/111, Po 7. 12. 16:00–17:40 A21/111, Čt 17. 12. 15:00–16:40 A21/111, Po 4. 1. 16:00–17:40 A21/111, Čt 14. 1. 15:00–16:40 A21/111, Po 18. 1. 16:00–17:40 A21/111
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je doplnit, rozvinout a procvičit znalosti a dovednosti nabyté v přednáškách (BKUV011p). Studenti budou navíc vybaveni znalostmi výživových doporučených dávek a obsahu živin v nejvýznamnějších zdrojích vybraných živin.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
a) charakterizovat základní živiny a jejich význam pro člověka
b) jmenovat výživové doporučené dávky makronutrientů, vitaminů a minerálních látek
c) jmenovat významné zdroje živin včetně přibližného obsahu živin v těchto zdrojích
d) navrhnout intervence pro zvýšení/snížení přívodu různých živin
e) rozlišit kvalitní a nekvalitní informační zdroje
Osnova
  • Čt 8. 10.: Označování potravin (sk. 1)
  • Po 12. 10.: Označování potravin (sk. 2)
  • Čt 22. 10.: Sacharidy (sk. 1)
  • Po 26. 10.: Sacharidy (sk. 2)
  • Čt 5. 11.: Bílkoviny (sk. 1)
  • Po 9. 11.: Bílkoviny (sk. 2)
  • Čt 19. 11.: Tuky (sk. 1)
  • Po 23. 11.: Tuky (sk. 2)
  • Čt 3. 12.: Vitaminy (sk. 1)
  • Po 7. 12.: Vitaminy (sk. 2)
  • Čt 17. 12.: Minerální látky (sk. 1)
  • Po 4. 1.: Minerální látky (sk. 2)
  • Čt 14. 1.: Tekutiny (sk. 1)
  • Po 18. 1.: Tekutiny (sk. 2)
Výukové metody
Interaktivní výuka, problémová výuka, praktické příklady.
Metody hodnocení
Docházka na cvičení je povinná, jedna absence garantována studijním řádem. Předmět je ukončen zápočtovým testem (20 otázek, min. úspěšnost 60 %).
Navazující předměty
Informace učitele
K procvičení výživových doporučených dávek a množství živin v potravinách slouží pomocné sady kartiček v systému Quizlet: https://quizlet.com/join/JukVD4rdK
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2019, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.