LF:BZNT031p Nutr. ter. a výživa čl. - př. - Informace o předmětu
BZNT031p Nutriční terapie a výživa člověka - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2022
- Rozsah
- 1/0/0. 10. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Zelenková (přednášející), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 15. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 22. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 29. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 6. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 13. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 20. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 27. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 3. 11. 10:30–13:00 B11/334, Čt 10. 11. 10:30–13:00 B11/334
- Předpoklady
- BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu: BZFY0222p; BZKP021p - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Zdravotnické záchranářství (program LF, B-ZACH)
- Zdravotnický záchranář (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s různými aspekty výživy člověka, které budou moci jednak využít ve své profesi, jednak patří k základnímu teoretickému přehledu zdravotnického pracovníka. Předmět je zaměřen především na výživu zdravých osob, dotkne se však také léčebné výživy, a to jak v populárních tématech, tak v tématech oborově specifických.
- Výstupy z učení
- Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat se v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- popsat rizika některých alternativních způsobů stravování
- uplatnit základy léčebné výživy v běžných životních situacích
- porozumět nutričním intervencím v rámci léčebné výživy v oblasti své odbornosti - Osnova
- energie, základní makronutrienty, voda
- výživová doporučení, jednotlivé potravinové skupiny
- výživa v průběhu životního cyklu
- alternativní způsoby stravování
- celiakie, potravinové alergie
- enterální a parenterální výživa
- výživa při směnování a zvýšené fyzické aktivitě
- Literatura
- GROFOVÁ, Zuzana. Dieta na podporu hojení ran : lékař vám vaří. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 190 s. ISBN 9788087250211. info
- GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vydání. Praha: Forsapi, 2011, 167 stran. ISBN 9788087250112. info
- KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
- GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
- KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
- NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
- Výukové metody
- přednáška, diskuze, práce ve skupině
- Metody hodnocení
- Kolokvium je studentům uděleno na základě skupinového ústního pohovoru na vybraná témata z průběhu celého semestru.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2022/BZNT031p