BZNT031p Nutriční terapie a výživa člověka - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
1/0/0. 10. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Zelenková (přednášející), Mgr. Martin Krobot (zástupce)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Martin Krobot
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 15. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 22. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 29. 9. 10:30–13:00 B11/334, Čt 6. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 13. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 20. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 27. 10. 10:30–13:00 B11/334, Čt 3. 11. 10:30–13:00 B11/334, Čt 10. 11. 10:30–13:00 B11/334
Předpoklady
BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu: BZFY0222p; BZKP021p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s různými aspekty výživy člověka, které budou moci jednak využít ve své profesi, jednak patří k základnímu teoretickému přehledu zdravotnického pracovníka. Předmět je zaměřen především na výživu zdravých osob, dotkne se však také léčebné výživy, a to jak v populárních tématech, tak v tématech oborově specifických.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat se v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- popsat rizika některých alternativních způsobů stravování
- uplatnit základy léčebné výživy v běžných životních situacích
- porozumět nutričním intervencím v rámci léčebné výživy v oblasti své odbornosti
Osnova
  • energie, základní makronutrienty, voda
  • výživová doporučení, jednotlivé potravinové skupiny
  • výživa v průběhu životního cyklu
  • alternativní způsoby stravování
  • celiakie, potravinové alergie
  • enterální a parenterální výživa
  • výživa při směnování a zvýšené fyzické aktivitě
Literatura
  • GROFOVÁ, Zuzana. Dieta na podporu hojení ran : lékař vám vaří. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 190 s. ISBN 9788087250211. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vydání. Praha: Forsapi, 2011, 167 stran. ISBN 9788087250112. info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
  • NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Vydání první. Jinočany: H & H, 2003, 434 stran. ISBN 8086022935. info
Výukové metody
přednáška, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Kolokvium je studentům uděleno na základě skupinového ústního pohovoru na vybraná témata z průběhu celého semestru.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.