MNKV0822p Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel II - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2021
Rozsah
1/0/0. 15. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc. (přednášející)
Mgr. Lenka Lokvencová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Eliška Pivrncová, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 1. 3. 8:00–9:40 C15/309, Po 8. 3. 8:00–9:40 C15/309, Po 15. 3. 8:00–9:40 C15/309, Po 22. 3. 8:00–9:40 C15/309, Po 29. 3. 8:00–9:40 C15/309, Po 12. 4. 8:00–9:40 C15/309, Po 19. 4. 8:00–9:40 C15/309, Po 26. 4. 8:00–9:40 C15/309, Po 3. 5. 8:00–9:40 C15/309, Po 10. 5. 8:00–9:40 C15/309, Po 17. 5. 8:00–9:40 C15/309, Po 24. 5. 8:00–9:40 C15/309, Po 31. 5. 8:00–9:40 C15/309, Po 7. 6. 8:00–9:40 C15/309
Předpoklady
MNKV0721c Komunitní výživa - cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je získat znalosti pro schopnosti edukace příslušníků jednotlivých komunit v oblasti léčebné výživy i neléčebné výživy, analýza a vyhodnocení rizika plynoucího z nesprávné výživy a provádění opatření k postupnému zlepšování výživového stavu sledované komunity. Součástí předmětu je i problematika závislostí v práci nutričního terapeuta.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu bude student schopen se orientovat na podporu a ochranu zdraví, prevenci, rehabilitaci, včetně ohledu na životní prostředí při poskytování zdravotních služeb, analyzovat a řešit nutriční problémy komunity a vytvářet edukační materiály a intervenční projekty pro jejich řešení.
Osnova
  • Výživa během životního cyklu. Podpora kojení, programy. Výživa těhotných a kojících žen, programy intervencí. Výživa novorozence, kojence, batolete, dětí a adolescentů, programy intervencí. Výživa seniorů, programy intervencí. Alternativní způsoby stravování. Kulturní a sociální aspekty výživy. Hodnocení potřeb populace pro komunitní intervence. Metody hodnocení výživové spotřeby. Databáze složení potravin. Výživa v ohrožujících situacích. Programy potravinové pomoci. Role mezinárodních organizací v humanitární a potravinové pomoci. Design komunitní výživové intervence, cíle, metody, indikátory Monitoring a evaluace komunitní výživové intervence. Management komunitní intervence. Získávání zdrojů pro komunitní intervence. Prevence chronických neinfekčních nemocí hromadného výskytu. Problematika komunitní výživy u kulturně odlišných skupin. Definice potravinové a výživové politiky. Spotřeba potravin v ekonomických a politických souvislostech. Potravinový koš. Potřeba potravin pro jednotlivé skupiny obyvatelstva. Zabezpečení potravinami. Ekonomické nástroje výživové politiky. Odpovědnost za jednotlivé části výživové politiky. Úloha jednotlivých státních a komunitních sektorů ve výživové politice. ociální aspekty výživové politiky. Výživová politika a její úloha v podpoře zdraví populace. Výživová politika WHO a zemí EU. Implementace výživové politiky. Monitoring a evaluace účinnosti výživové politiky. Codex alimentarius. EU a právní normy v oblasti výživy a potravin.
Literatura
    doporučená literatura
  • DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
  • KUKLA, Lubomír. Sociální a preventivní pediatrie v současném pojetí. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, 2016, xxiii, 432. ISBN 9788024738741. info
    neurčeno
  • vyhláška 410/2005 Sb.
  • European Food and Nutrition Action Plan 2015–2020,Regional Committee for Europe,Copenhagen, Denmark, 15–18 September 2014 24 June
  • Zdraví 2020 : národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví České republiky ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, 2014, [106] s. ISBN 9788085047479. info
  • Zdraví 2020 : osnova evropské zdravotní politiky pro 21. století. Translated by Jan Holčík - Karel Zástěra. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví České republiky ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem, 2014, 182 s. ISBN 9788085047486. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump - Janice G. Raymond - Marie V. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012, xix, 1227. ISBN 9781437722338. info
  • JAROŠOVÁ, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 99 s. ISBN 9788024721507. info
  • MUŽÍK, Vladislav, Martin FOREJT, Halina MATĚJOVÁ, Leona MUŽÍKOVÁ, Eva GOTTVALDOVÁ, Karolína HLAVATÁ, Alexandra KOŠŤÁLOVÁ, Lenka KUBRICHTOVÁ, Hana SOVINOVÁ a Leona ŠKALOUDOVÁ. Výživa a pohyb jako součást výchovy ke zdraví na základní škole. 1. vyd. Brno: Paido, 2007, 152 s. Edice pedagogické literatury. ISBN 978-80-7315-156-0. info
  • NIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby, 2005, xxii, 454. ISBN 0323026028. info
  • Zdraví 21 : výklad základních pojmů, úvod do evropské zdravotní stragegie : zdraví pro všechny v 21. století. Edited by Jan Holčík. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví, 2004, 160 s. ISBN 8085047330. info
  • Zdraví 21. 1. vyd. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 2003, 124 s. ISBN 8085047993. info
  • BRÁZDOVÁ, Zuzana a Jindřich FIALA. Dietary guidelines in the Czech Republic. 1. vyd. Brno: MU LF, 1998, 247 s. Acta Facultatis Medicae Universitas Masarykianae. ISBN 80-210-1956-5. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998, 140 s. ISBN 8070711086. info
  • OSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992, 85 s. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
písemný test, skupinový projekt
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.