PřF:C7175 DNA diagnostics - Course Information
C7175 DNA diagnostics
Faculty of ScienceSpring 2007
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 4 credit(s). Recommended Type of Completion: zk (examination). Other types of completion: k (colloquium).
- Teacher(s)
- prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D.
Department of Biochemistry – Chemistry Section – Faculty of Science - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- there are 7 fields of study the course is directly associated with, display
- Course objectives
- The aim of lectures is introduction in practical use of DNA diagnostics in human medicine, veterinary medicine etc.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Obecný úvod, historie DNA diagnostiky (objevení struktury DNA, objevení principu PCR), struktura a funkce DNA, replikace, transkripce, translace 2. Klonování DNA, DNA knihovny, sekvenování DNA, blotování, databáze DNA, vyhledávání v databázích DNA 3. Princip řetězové polymerázové reakce tzv. master mixy, templátová DNA, primery, pufr, dNTP, DNA polymeráza, kroky PCR, termocyklér, metody množení DNA in vitro bez použití DNA polymerázy 4. Detekce amplifikované DNA, agarózové gely, polyakrylamidové gely, elektroforéza, blotování, imunochromatografie, PCR in situ, ELISA metody, restrikční analýza 5. Real Time PCR, princip, sybrgreen, TaqMan, molecular bacons, detekce bodových polymorfizmů, kvantifikace 6. DNA diagnostika v lékařství: legislativní požadavky na in vitro diagnostické zdravotnické prostředky, mikrobiologie, virologie, parazitologie: praktické využití DNA diagnostiky v přímé detekci mikroorganizmů. Detekce MTB, borélií, chlamydií, HIV, virových hepatitid, herpetických virů atd. 7. DNA diagnostika v zemědělství a lesnictví, detekce václavky v půdě, využití PCR v kvantifikaci mRNA při výzkumu tabáku 8. DNA diagnostika v potravinářství: diagnostika geneticky modifikovaných organizmů v potravinách, druhová specifikace masných výrobků, sýrů, evropská legislativa týkající se GMO
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course is taught annually.
The course is taught: every week. - Listed among pre-requisites of other courses
- Enrolment Statistics (Spring 2007, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/sci/spring2007/C7175