Vlákno: Odvolání/
Vít Dvořák
20. 6. 2020 16:59nové
Podmínky TSP - Praha, fakulta stavební ČVUT, učebna C215
Dobrý den,
rád bych se podělil o mou zkušenost z dnešního testu studijních předpokladů na MUNI. Test jsem psal v Praze, na stavební fakultě ČVUT v učebně C215 od 12:00. Můj příspěvek se bude týkat lavic a rád bych se zeptal zda-li lze toto považovat za důvod pro případné odvolání. Ostatních uchazečů ze stejné budovy bych se rád zeptal, zda popisovaný problém cítí stejně jako já.


Připouštím, že mám v pase pár čísel navíc, avšak výška desky lavice (téměř v úrovni mého klína) spolu s vzdáleností hrany desky lavice od mého hrudníku a její příliš krátké délky mě nutili při psaní testu nepřirozeně ohýbat má záda a krk. Po pár desítkách minut v této pozici jsem začal cítit bolest zad a krku, které se časem stupňovali a bránili mi v soustředění se na test. Naštěstí přede mnou nikdo neseděl a proto jsem asi v půli testu začal přidržovat zadání ve vzduchu v místech, kde by jinak seděl jiný účastník. Toto mi částečně ulevilo ale se zadáním ve vzduchu jsem v něm nemohl řešit úlohy. Ani prostoru na nohy nebylo mnoho - má kolena se silou opírala o sedačku přede mnou a připadal jsem si jako v letadle nízko nákladové společnosti.  Po testu mě ještě hodinu bolela kolena, krk a záda mě bolí do teď.

Předem děkuji za Vaši odpověď

Dvořák

změněno 23. 6. 2020 14:48 nové

Veřejná vysoká škola je podle § 21 odst. 1 písm. e) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, povinna činit veškerá dostupná opatření pro vyrovnání příležitostí studovat na vysoké škole. Pokud je pravda to, co píšeš, tak to škola neučinila a ty jsi pak byl kvůli těm pár číslům navíc v nevýhodě oproti těm, kteří tato čísla navíc nemají. Uchazeči tedy neměli rovné podmínky. Normálně si to odvolání podej, ale pokud jsi o tom na místě nikomu neřekl, dej si o to víc záležet na odůvodnění.

23. 6. 2020 20:55nové
Myslím si, že pokud by se uchazeč při přihlašování definoval jako osoba se specifickou potřebou, veřejná vysoká škola by ta opatření učinila, koneckonců k tomu mají uchazeči možnost. Nemyslím si, že něco vyřeší stížnost ex post.
změněno 23. 6. 2020 21:46 nové

No, nevím, když má člověk v pase pár čísel navíc, asi ho nenapadne se kvůli tomu rovnou ozývat středisku Teiresiás s tím, že má specifické potřeby. 😶

Vít Dvořák
24. 6. 2020 09:25nové
Přesně tak, TSP jsem si byl vyzkoušet za simulovaných podmínek na filosofické fakultě MUNI a žádný problém s lavicemi ve velké posluchárně jsem neměl. Problém jsem neměl ani při národních srovnávacích zkouškách, které se psali v budově právnické fakulty UK, takže mě opravdu nenapadlo, že bych to měl uvádět jako specifickou potřebu.
Zadávajícímu jsem si po zkoušce stěžoval, ale žádný záznam nebyl pořízen. Po zkoušce jsem si stěžoval až proto, aby mé stěžování při zkoušce nebylo posouzeno jako rušivé pro ostatní a nemělo za následek mé vyloučení od zkoušky.
24. 6. 2020 13:32nové
Myslím, že pokud byste chtěl tento diskomfort uvést při odvolání, měl jste trvat na pořízení záznamu.