Žaludek a bulbus duodena

Bandáž žaludku

Bandáž žaludku pro obezitu se provádí u pacientů, kteří v krátké době neredukovali hmotnost během neoperační léčby obezity. Provádí se u pacientů s III. stupněm obezity (BMI 40 a více) a u pacientů s II. stupněm obezity (BMI nad 35), kteří již mají nemoc způsobenou obezitou (vysoký krevní tlak, záněty žil, diabetes mellitus, onemocnění kloubů, páteře, neplodnost u žen, ekzémy a mykózy a mnoho dalších). Důvodem k operaci je vždy prevence nebo již léčba nemocí způsobených obezitou, a dále zlepšení kvality a délky života obézního pacienta.

Bandáž žaludku je zákrokem, kdy laparoskopickým přístupem implantujeme kolem horní části žaludku silikonovou manžetu, díky které žaludek získá tvar přesýpacích hodin. Horní část má malý objem (asi 20 až 30 ml). Po snězení malého množství jídla se rychle zaplní a pacient má časný pocit nasycení. Pacienti s žaludeční bandáží (manžetou) redukují tak, že po snízení malého množství jídla se u nich rychle dostavuje pocit sytosti a tím celkově snížují příjmem jídla a energie.

Po operaci pacienti redukují přibližně 2 kg za měsíc a toto probíhá po dobu přibližně 2 let. Statisticky průměrný pacient redukuje 40 kg po 2 letech a poté se hmotnostní úbytky zastaví.

 

 

 

 

 

 

 

 

MUDr. Ivo Novotný, CSc., MUC. Jiří Lenz |
Interní gastroenterologická klinika – Lékařská fakulta MU |
Vstoupit na úvodní stránku webu, nahoru |
Stránky Lékařské fakulty MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU, 2008
| Stránky střediska na Elportále