Nutriční epidemiologie MNNE081
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Nutriční epidemiologie MNNE081
Sylabus NutrEpi 2023
PDF ke stažení
Kapitola obsahuje:
1
PDF
2
Studijní materiály
1
Studijní text
Učitel doporučuje studovat od 21. 2. 2023.
Kapitola obsahuje:
1
PDF
1
Studijní materiály
1
Studijní text
Kapitola obsahuje:
1
Audio
1
Odpovědník
1
PDF
1
Video
1
Studijní text
2
Web
Učitel doporučuje studovat od 22. 3. 2023.
Kapitola obsahuje:
1
PDF
1
Studijní text


Informace k zakončení předmětu

Zakončení předmětu  je kolokviem ve formě online testu.

Na příslušný termín jen nutné přihlásit se předem v IS – zkušební termíny. Test proběhne online, kdy je nutné se přihlásit v systému (odpovědník) ve stanovený den a hodinu.

Test spočívá ve 20 otázkách s nabídkou několika možností - odpovědí, kdy student vybírá vždy jen jednu, jako správnou volbu. 

Na zodpovězení testu je stanovena celková doba 15 minut. V otázkách není možné vracet se zpět. Za každou správnou volbu je 1 bod. Pro hodnocení „prospěl“ je požadováno dosažení nejméně 11 bodů. 

1 - Nutriční epidemiologie jako obor, zaměření, cíle, hlavní metody. Alkohol z hlediska nutriční epidemiologie – metodika zjišťování konzumace alkoholu - 13.2

2 - Hodnocení stravy jako jeden z pilířů nutriční epidemiologie - 20. 2. 2023

JAK PRACOVAT SE STUDIJNÍMI MATERIÁLY


Pro přípravu na lekci a závěrečný test využijte zejména komentovanou prezentaci, studijní literaturu, studijní text a odkaz na potravinovou pyramidu.



1.PREZENTACE:
Metody hodnocení výživové spotřeby
Výklad, porovnání, silné a slabé stránky a kontext jednotlivých metod zjišťování výživové spotřeby.


2. STUDIJNÍ LITERATURA:


1)  Kleinwächterová H, Brázdová Z.Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Institut pro další vzdělávání pracovníků

     ve zdravotnictví, Brno 2001, 102 s, ISBN 80-7013-336-8  (viz níže Hodnocení výživové spotřeby studijní text).


2) Müllerová D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha 2003. 99 s, ISBN 8072544217.


3.STUDIJNÍ TEXTY:




3 - Chyby při zjišťování příjmu energie a živin - 27.2.2023

Prezentace:

Článek k tématu:

Chyby pri zjistovani privodu energie a zivin
PDF ke stažení

4 - Hodnocení výživového stavu a zdravotních dopadů výživy jako jeden z pilířů nutriční epidemiologie - 9.3.


JAK PRACOVAT SE STUDIJNÍM MATERIÁLEM


Pro přípravu na lekci a závěrečný test využijte prezentaci a studijní literaturu.


1. PREZENTACE:

http://is.muni.cz/de/395452/mail_prilohy/2021-03-17_13-58-40/Moznosti_hodnoceni_vyzivoveho_stavu.pptx


2. STUDIJNÍ LITERATURA:


1)  Kleinwächterová H, Brázdová Z.Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Institut pro další vzdělávání pracovníků

     ve zdravotnictví, Brno 2001, 102 s, ISBN 80-7013-336-8.


2) Willet W.  Nutritional Epidemiology. 3rd Ed. Oxford University Press,  2013, 552s, ISBN 13-9780199754038

6 - Příklady nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin - 23.3.

Biologická agens
Podkladová prezentace
PDF ke stažení


Biologcká agens
Samostatná zvuková stopa prezentace

Biologická agens
Videoprezentace

Vybrané příklady:

HealthMap.org
Interaktivní nástroj pro zobrazení některých varování o expozici biologickým agens. Další informace získejte kliknutím na barevné body, modrý bod zobrazuje aktuální polohu, je-li její identifikace povolena.
Úmrtnost na infekční a parazitární nemoci v okresech ČR jako modul projektu HealthInsights.eu
Mapa příčín úmrtnosti v okresech na platformě ArcGIS. V pravém menu označte přičiny úmrtnosti, které chcete zobrazit (vč. infekčních a parazitárních nemocí). Porovnejte vzhled mapy při zapnutí různých vrstev.

K procvičení:

7 - Epi-info - I – Zpracování nutričně-epidemiologických dat - 30.3.

8 - Epi-info - II – Zpracování nutričně-epidemiologických dat - 6.4.

2 - Vliv výživy na riziko kardiovaskulárních a nádorových onemocnění - 23.2.

9 - Biomarkery pro hodnocení nutrientů - 13.4.

Proč nás zajímají biomarkery (biochemické indikátory)?

Kvůli „objektivnímu“ posouzení dietárního příjmu živin, či dokonce konkrétních potravin pro potřeby epidemiologických studií.

případné otázky směřujte na: zverina@med.muni.cz

10 - Tvorba, použití a úskalí dotazníku I - 20.4.

11 - Tvorba, použití a úskalí dotazníku II - 27.4.

12 - Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – I - 4.5.

13 - Metody hodnocení vztahů mezi výživou a zdravím – II - 11.5.

14 - Vláknina jako nutričně epidemiologický problém - 18.5.

15 - Přehled hlavních chyb a zdrojů nepřesností při nutričně-epidemiologických hodnoceních - 25.5..

16

16