bk902 Výživa v prevenci

Fakulta sportovních studií
jaro 2008
Rozsah
0/8. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bk902/v_vvp_s: Pá 30. 5. 8:00–10:00 K204, Pá 6. 6. 8:00–9:20 K204, Pá 20. 6. 9:30–11:30 K204
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Cíle předmětu
Studenti budou seznámeni s rolí výživy při zajištění správné funkce organismu.
Osnova
  • 1. Výživové normy - energetická potřeba organismu 2.Metody hodnocení výživy 3. Hodnocení výživy - prakticky - obecné informace 4. Hodnocení výživy - prakticky - častost konzumace mléka a mléčných výrobků 5. Hodnocení výživy - prakticky - častost konzumace sacharidů 6. Hodnocení výživy - prakticky - častost konzumace tuků 7. Hodnocení výživy - prakticky - častost konzumace ovoce a zeleniny 8. Hodnocení výživy - prakticky - častost konzumace pekařských výrobků 9. Hodnocení výživy - prakticky - 7-mi denní reecall + hodnocení výživového stavu na podkladu 7-mi denního reecallu 10. Antropometrická měření 11. Výživové zvyklosti a jejich hodnocení 12. Životní styl a jeho hodnocení 13. Zápočtová písemka
Literatura
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
Metody hodnocení
Předmět bude ukončen zápočtem. Pro získání zápočtu je třeba úspěšně napsat zápočtovou písemku.
Informace učitele
written test
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2006, jaro 2007, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012.