bk1022 Základy výživy ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2011
Rozsah
8/8. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Ivona Servítová Rutarová, DiS. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Lenka Dovrtělová, Ph.D. (pomocník)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bk1022/sebs_pr: Pá 18. 2. 15:10–16:30 B11/305, Pá 4. 3. 10:00–12:00 B11/236, Pá 1. 4. 11:00–13:00 B11/206, I. Hrnčiříková
bk1022/sebs1_cv: Pá 25. 2. 10:10–12:10 E34/225 - seminární místnost, Pá 18. 3. 17:10–19:10 B11/311, Pá 8. 4. 15:00–17:00 K205, I. Servítová Rutarová
bk1022/sebs2_cv: Pá 25. 2. 7:55–9:55 E34/225 - seminární místnost, Pá 18. 3. 10:00–12:00 B11/311, Pá 8. 4. 10:00–11:20 B11/236, I. Servítová Rutarová
Předpoklady
(! bk304 Základy výživy ve sportu ) && ! NOW( bk304 Základy výživy ve sportu )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní pojmy. Studenti kurzu získají základní informace a dokáží aplikovat vztahy mezi výživou a cvičením.
Osnova
  • 1. Základní nutriní pojmy 2. Energetická bilance 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Tuky 6. Vitaminy 7. Minerální látky 8. Voda, vodní bilance, příjem tekutin 9. Speciální sportovní potraviny 10.Doplňky stravy 11. Výživa před, během a po tréninku 12. Výživa, cvičení a speciální skupiny obvatel
Literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
Výukové metody
Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. POznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích.
Metody hodnocení
3 písemné testy, domácí úkoly, docházka (max.2 omluvené neúčasti), ústní zkouška s písemným testem
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2009, jaro 2010, podzim 2010, podzim 2011, jaro 2012, podzim 2012, jaro 2013, podzim 2013.