FSpS:np2424 Výživa v prevenci a nemoci - Informace o předmětu
np2424 Výživa v prevenci a nemoci
Fakulta sportovních studiípodzim 2019
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- MUDr. Michal Šenkyřík (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (pomocník) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Čt 19. 9. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 3. 10. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 17. 10. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 31. 10. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 14. 11. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 28. 11. 15:30–18:50 IGEK N15190
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- seminární práce na zadané téma, ústní zkouška.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Aplikovaná kineziologie (angl.) (program FSpS, N-TV)
- Aplikovaná kineziologie (program FSpS, N-TV)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získat aktuální informace o výživových trendech v rámci prevence nemocí. Poznatky budou prezentovány na základě evidence based studií. V rámci předmětu studenti získají nejnovější poznatky o výživě a její úloze v prevenci civilizačních nemocí, úloze jednotlivých nutrientů, doporučených dávkách dle věkových skupin, zatížení a onemocnění, úloze vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, fytochemických látek, vlákniny.
Dále získají poznatky o úloze výživy v rámci léčby nemocí, se kterými se mohou jako absolventi ve své praxi nejčastěji potkat (vybrané civilizační choroby, metabolický syndrom, obezita, diabetes mellitus, dále malnutrice – celiakie, Crohnova choroba, osteoporóza, anemie, jaterní choroby, žlučníkové diety).
Budou srovnána i doporučení alternativní výživy s obecně platnými základními lékařskými doporučeními. Na základě získaných poznatků po absolvování předmětu, budou studenti schopni vytvářet výživová doporučení pro vybrané jedince ve vztahu k danému onemocnění. - Výstupy z učení
- Student bude schopen rozpoznat nutriční potřeby klienta s onemocněním.
- Osnova
- Výživa ve zdraví a prevenci chorob
- Malnutrice
- Výživa při kardiovaskulárních chorobách
- Výživa při metabolickém syndromu
- Výživa při obezitě, obezitě dětí
- Výživa diabetiků
- Výživa při celiakii
- Výživa při Crohnově chorobě
- Výživa při jaterních chorobách
- Druhy diet
- dieta žlučníková.
- dieta diabetická; v rámci seminářů budou studenti na základě nabytých vědomostí z přednášek prakticky vytvářet výživová doporučení pro vybrané civilizační choroby (kazuistiky).
- Literatura
- Whitnex E.N., Rolfes S.R. ( 2001). Understanding nutrition. (5th.ed.). UK: Wadsworth.
- Svačina Š., Mullerová D., Bretšnajdrová A. (2012). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní setry a nutriční terapeuty. (1.vyd.). Praha, Česko: Triton.
- Insel P., Ross, D., Mcmahon, K., Bernstein, M. (2014). Nutrition,( 5th ed.). USA: Jones and Bartlett Learning LLC.
- Výukové metody
- samostudium, přednášky, semináře.
- Metody hodnocení
- - 85% aktivní účast na seminářích - seminární práce na zadané téma v rozsahu 5–10 stran, hodnoceno škálou A–F - ověření teoretických znalostí formou ústní zkoušky, hodnoceno škálou A–F
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2019/np2424