LF:MNKS101s Kazuistický seminář - Informace o předmětu
MNKS101s Kazuistický seminář
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 0/2/0. 30. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martina Karbanová (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- MNPX0842 Praxe II && MNSP081 Souvislá praxe
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Výživa dospělých a dětí (program LF, N-VDD)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je reflektovat průběžnou praxi studentů, umožnit integrovat získanou pracovní zkušenost a propojit teorii a praxi. Základem je implementace teorie procesu nutriční péče do praxe jako nepostradatelné dovednosti nutričního terapeuta (nutriční anamnéza, stanovení nutričních diagnóz, návrh nutričních intervencí a metod monitoringu a evaluace). Předmět klade důraz na samostatnou práci studenta s dospělými i dětskými klienty v zařízení.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen: identifikovat nutriční diagnózu, navrhnout nutriční intervenci a monitorovat a hodnotit nutriční péči pacienta v rámci procesu nutriční péče.
- Osnova
- Samostatná práce se zadáním zpracování kazuistiky a s klientem /pacientem se supervizí v kazuistickém semináři na principech nutriční péče formou prezentací s diskuzí.
- Literatura
- povinná literatura
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- doporučená literatura
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- neurčeno
- HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009, xiv, 396. ISBN 9780781774345. info
- NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Sara Long ROTH a Karen LACEY. Medical nutrition therapy : a case study approach. 3rd ed. Belmont: Brooks/Cole, 2009, xx, 432. ISBN 9780495555377. info
- PENDER, F. Clinical cases in dietetics. Oxford: Blackwell Pub., 2008, xiv, 281. ISBN 9781405125642. info
- Výukové metody
- seminář
- Metody hodnocení
- zápočet podmíněn 90% účastí a prezentacemi kazuistik s diskuzí
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/MNKS101s