BVEP0422c Epidemiologie infekčních nemocí II - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2019
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MUDr. Marie Kolářová, CSc. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Miroslava Zavřelová (cvičící)
Marie Sekaninová (pomocník)
Garance
MUDr. Marie Kolářová, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 8:00–9:40 A21/112
Předpoklady
BVEP0321c Epidemiol. inf. nem.I -cv.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.
Výstupy z učení
Na konci 2 bloků výuky epidemiologie infekčních nemocí bude student schopen porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňujících přenos infekcí.
Je schopen použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
Je schopen vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
Absolvent oboru je schopen předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.
Osnova
  • Principy a cíle epidemiologie.
  • Základy epidemiologické statistiky; epidemiologická pracovní metoda (deskriptivní, analytická, experimentální epidemiologie).
  • Epidemický proces; etiologie a rizikové faktory pro šíření nákazy v podmínkách jejich přirozeného výskytu.
  • Zdroj nákazy, infekciosita v jednotlivých stádiích nemoci.
  • Nosičství patogenních mikroorganizmů.
  • Způsoby přenosu.
  • Vnímavost organizmu a populace.
  • Aktivní a pasivní imunizace.
  • Přírodní faktory, sociálně ekonomické faktory.
  • Globální epidemiologie. Epidemiologická surveillance.
  • Prevence infekčních chorob.
  • Obecné metody.
  • Represivní opatření v ohnisku nákazy.
  • Surveillance nemocničních infekcí (NI). Etiologie, zdroje nemocničních nákaz, rizikové faktory, přenos NI.
  • Charakteristika nejvýznamnějších nemocničních nákaz.
  • Dekontaminace, dezinfekce a sterilizace.
  • Speciální epidemiologie - každá infekce je probírána z těchto hledisek: Klinická a společenská závažnost.
  • Epidemiologická charakteristika.
  • Etiologie a patogeneza z epidemiologického hlediska.
  • Alimentární nákazy.
  • Respirační nákazy.
  • Parenterálně přenosné nákazy.
  • Zoonózy.
  • Infekce kůže a měkkých tkání.
  • Praktická cvičení: Hodnocení provozně- epidemiologických řádů, kontrola režimu stravovacího provozu
  • Mikrobiologická kontrola prostředí a kontrola dezinfekčních postupů ve stravovacím provozu
  • Interpretace výsledků.
Literatura
  • Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
Výukové metody
cvičení,laboratorní cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Informace učitele
http://is.muni.cz/auth/student/studijní materiály (e-learning)
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.