LF:BVEP0422c Epidemiol. inf. nem.II-cv. - Informace o předmětu
BVEP0422c Epidemiologie infekčních nemocí II - cvičení
Lékařská fakultajaro 2021
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MUDr. František Beňa (cvičící)
MUDr. Marie Kolářová, CSc. (cvičící)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (cvičící)
MUDr. Miroslava Zavřelová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 4. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 11. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 18. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 25. 3. 8:00–9:40 A21/112, Čt 1. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 8. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 15. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 22. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 29. 4. 8:00–9:40 A21/112, Čt 6. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 13. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 20. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 27. 5. 8:00–9:40 A21/112, Čt 3. 6. 8:00–9:40 A21/112, Čt 10. 6. 8:00–9:40 A21/112
- Předpoklady
- BVEP0321c Epidemiol. inf. nem.I -cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.- Výstupy z učení
1. Na konci výuky předmětu bude student schopen porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňující přenos infekcí.
2. Je schopen použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
3. Je schopen vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
4. Absolvent předmětu je schopen předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.
- Osnova
1. Přírodní ohniskové nákazy- 2. Prionové nákazy zvířat a člověka, BSE
- 3. Exotické nákazy. Hygiena stravování na cestách.
- 4- Epidemilogická metoda práce. Surveillance infekcí.
- 5. Principy a význam očkování
- 6. Epidemiologicky závažné činnosti
- 7. Zásady dezinfekce se zaměřením na stravovací provozy
- 8. Epidemiologická rizika sbíraného mateřského mléka
- 9. Epidemilogicky rizikové potraviny
- 10. Problematika dekontaminace digestivních endoskopů
- Literatura
- doporučená literatura
- GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. 2., přepr. vyd. Praha: Karolinum, 2013, 223 s. ISBN 9788024622231. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
- Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
- Výukové metody
- cvičení, diskuze, skupinové projekty
- Metody hodnocení
- Předmět je ukončen zápočtem. Podmínkou udělení zápočtu je účast na výuce (povolena je jedna neomluvená absence) a zpracování, odevzdání a závěrečná prezentace skupinového projektu.
- Informace učitele
- http://is.muni.cz/auth/student/studijní materiály (e-learning)
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2021/BVEP0422c