LF:BVPX0644 Praxe IV - Informace o předmětu
BVPX0644 Praxe IV
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 5 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Barbora Slanařová (cvičící)
Mgr. Kamila Stýskalíková (cvičící)
Mgr. Veronika Volavá (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Kamila Stýskalíková
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVPX0533 Praxe III
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny;
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech;
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy;
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin;
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění;
- sledovat účinnost stanovené nutriční péče;
- vyhodnotit stav výživy jednotlivých pacientů na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie;
- navrhnout skladbu výživy a zavést příslušná výživová opatření;
- se podílet na činnosti nutričního týmu;
- vést nutriční dokumentaci pacienta. - Osnova
- V rámci praxe:
- připravuje edukační materiály pro pacienty a jejich rodiny a edukuje pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech, instruuje členy ošetřovatelského týmu v oblasti své odbornosti, působí v multidisciplinárním ošetřovatelském týmu jako odborník na uspokojování specifických nutričních potřeb pacientů
- hodnotí kvalitu poskytované péče a vypracovává standardy
- sestavuje stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučuje doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
- sleduje efekt stanovené nutriční podpory a doporučuje lékaři případné změny
- vyhodnocuje stav výživy jednotlivých pacientů na základě provedených vyšetření nutných ke zjištění stavu výživy, včetně specializovaných laboratorních vyšetření a kalorimetrie
- navrhuje skladbu výživy a zavádí příslušná výživová opatření
- sestavuje realimentační postupy u pacientů živených parenterálně a enterální a dále sestavuje postup výživy při přechodu z parenterální nebo enterální výživy na perorální
- sestavuje enterální výživový režim a režimy kombinované
- referuje o zajímavých nutričních kazuistikách na seminářích
- pracuje v ambulancích a poradnách – diabetologické, nefrologické, pro metabolické poruchy, gastroenterologické, pro HLP a kardiovaskulární onemocnění, obezitologické a zpracovává ambulantní dokumentaci
- podílí se na činnosti nutričního týmu, spolupracuje s dietologem v péči o nemocné v závažných nutričních stavech
- zúčastňuje se vizit a pracovních schůzek s lékařem a staniční sestrou a při vizitách referuje o nutričním stavu pacientů a jejich vývoji
- zajišťuje včasné a přesné plnění plánu nutriční péče, za které odpovídá vrchní nutriční terapeutce a ošetřujícímu lékaři
- vede nutriční dokumentaci pacienta
- hodnotí podávání stravy pacientům
- spolupracuje s fyzioterapeutem ve vazbě na nutriční potřebu a možnosti nemocného
- zajišťuje nutriční hodnocení spojené s přijetím, přeložením na jiné oddělení, propuštěním do domácí a ambulantní péče
- provádí metabolický monitoring a bilanci přijatých specifických živin nemocného
- Literatura
- GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
- Výukové metody
- praxe
- Metody hodnocení
- zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/BVPX0644