BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2010
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Út 13:30–15:10 A21/112
Předpoklady
BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student bude schopen porozumět problematice kvasinek a plísní a jejich stanovení v potravinách i znát zdravotní rizika.Dokáže praktikovat a zdůvodnit provádění stěrových metod v potravinářských zařízeních a jejich význam v prevenci alimentárních onemocnění.
Osnova
  • Metody potravinářské mykologie,stanovení kvasinek a plísní v potravinách, mykotoxiny, určování kvasinek a plísní,ústní mikroflora,stěrové metody v potravinářství
Literatura
    povinná literatura
  • Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
    neurčeno
  • Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
  • Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
Výukové metody
praktická cvičení
Metody hodnocení
protokoly, zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.