MNFV071 Fylogeneze lidské výživy - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2011
Rozsah
1/0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Lucie Martykánová (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
Mgr. Lucie Martykánová
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Rozvrh
Po 15:00–16:40 A21/112
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět poskytne studentům základní informace o teoriích vývoje výživy lidského rodu, student bude schopen porozumět a vysvětlit vliv evoluce na výživu současného člověka.
Osnova
  • 1. Úvod. Předchůdci člověka, hominizační teorie, rod Homo 2. Paleodieta, oheň – klady a zápory tepelné úpravy 3. První zemědělci, počátek civilizačních chorob 4. Antika, počátek letopočtu 5. Vliv náboženství na skladbu stravy 6. Vliv socioekonomické situace na skladbu stravy 7. Vliv nadmořské výšky na skladbu stravy 8. Objevení Ameriky- nové potraviny 9. Vývoj gastronomických technologií 10. Chemizace zemědělství 11. 20. století, paradoxy hladovění a přejídání
Literatura
  • Evolution of the human diet : the known, the unknown, and the unknowable. Edited by Peter S. Ungar. Oxford: Oxford University Press, 2007, xiv, 413. ISBN 9780195183474. info
  • BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005, 359 s. ISBN 8020013407. info
  • BRYANT, Carol A. Cultural feast : an introduction to food and society. 2nd ed. South Melbourne: Wadsworth-Thomson Learning, 2003, xv, 446. ISBN 0534525822. info
  • BERANOVÁ, Magdalena. Jídlo a pití za Rudolfa II. Praha: Maxdorf, 1997, 207 s. ISBN 80-85800-67-5. info
Výukové metody
teoretická příprava
Metody hodnocení
zpracování prezentace
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2010, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.