BVTP051p Nutriční toxikologie - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2018
Rozsah
1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 8:00–9:40 C15/308
Předpoklady
BVTO0311p Lék. toxikologie - př. && BVCP0222p Potr. chemie II - p.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí s toxickými látkami v potravinách (přirozenými i kontaminujícími), s jejich zdroji a event. vstupy do potravních řetězců, s metabolismem a zdravotním rizikem. Na konci tohoto kurzu bude student schopen vysvětlit zravotní rizika související s toxickými látkami v potravinách a použít tyto informace k ochraně veřejnoho zdraví..
Osnova
  • Principy nutriční toxikologie Tvorba toxických produktů z hlavních živin Metabolická přeměna xenobiotik Interakce nutričních a toxických komponent v organismu Význam ochranných faktorů Genotoxikologie, imunotoxikologie Přirozené toxické látky: Látky vyvolávající potravní nesnášenlivost. Alkaloidy. Saponiny. Kyanogeny. Glukosinoláty. Fenolové sloučeniny. Lektiny. Aminokyseliny. Biogenní aminy. Kontaminující toxické látky. Toxické minerální látky (prvky, anionty). Nitrosloučeniny. Polycyklické aromatické uhlovodíky. Perzistentní organochlorové sloučeniny.
Literatura
  • VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin 2. Rozš. a přeprac. vyd. 3. Tábor: OSSIS, 2009, xx, 623. ISBN 9788086659176. info
  • DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 9788090382084. info
  • VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. upr. Tábor: OSSIS, 2002, xii, 343. ISBN 808665902X. info
  • KODL, Jiří a Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
  • Nutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info
Výukové metody
přednášky
Metody hodnocení
zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.