BSKV031 Klinická výživa

Lékařská fakulta
podzim 2020
Rozsah
2/0/0. 30. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
MUDr. Milan Dastych (přednášející)
MUDr Radek Kroupa, PhD (přednášející)
MUDr Barbora Packová (přednášející)
MUDr David Pospíšil (přednášející)
MUDr. Anna Žáková, Ph.D. (přednášející)
Garance
MUDr. Milan Dastych
Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Zdeňka Dvořáková
Dodavatelské pracoviště: Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 14:00–15:40 IGEK N15190
Předpoklady
BSZS011 Zdravý životní styl - seminář && BSKP021p Klinická propedeutika - před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmětem výuky je seznámení posluchačů s významem výživy člověka ve vztahu ke vniku nemocí, s postavením základních živin v metabolismu, s hodnocením stavu výživy a rozpoznáním jednotlivých typů malnutrice a porozumění biopsychosociálnícm dopadům poruchy výživy na jedince. Ve výuce jsou zahrnuta témata zaměřená na provádění speciálních nutričních intervencí u vybraných onemocnění v rozsahu ošetřovatelské péče. Taktéž jsou probírány charakteristiky racionální výživy a principy jednotlivých dietních opatření u vybraných nemocí.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu: - znát principy racionální diety a diet u vybraných nemocí - bude schopen diagnostikovat podvýživu u pacienta - bude znát možnosti nutričních intervencí, indikace a kontraindikace - bude schopen navrhnout základní léčebný nutriční plán dle charakteru nemoci - bude schopen vybrat správnou dietu dle typu pacienta
Osnova
  • Úvod-obecné principy: výskyt malnutrice, klinické dopady, význam Metabolické základy: metabolisums hlavích živin, potřeba živin, potřeba energie a její výpočet, dusíková bilance, Diagnostika malnutrice a její typy: marasmus, KW, sarkopenie, anamnéza, antropometrie, laboratoř, metabolický podklad prostého a stresového hladovění Modality klinické výživy: fortifikace, sipping, EV, PV Způsoby provádění jednotlivých nutričních intervencí. Principy klinické výživy u vybraných chorob: gastroenterologie (IBD, jaterní onemocnění, SBS, coeliakie, onemocnění slinivky, žaludku), výživa v neurologii, kardiologii, onkologii, nefrologii, geriatrii, výživa pacientů v akutním metabolickém stresu, operovaný pacient, DM,laktozová intolerance, vegetariánství, potravinová alergie, výživa v těhoteství, dietní systém v nemocnici, principy jednotlivých diet ve vztahu k nemoci.
Literatura
    doporučená literatura
  • Výživa v medicíně a dietetika, Heinrich Kasper, Grada 2015
  • Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 487 s. ISBN 8024703203. info
Výukové metody
přednášky, diskuse v hodině, rozbor praktických příkladů.
Metody hodnocení
Závěrečné hodnocení - test
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2021.