BVHP051c Hygiena potravin - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2021
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D. (cvičící), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Garance
doc. MVDr. Olga Cwiková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Pá 17. 9. Pá 7:00–9:00 učebna N22, N2017
Předpoklady
BVPR031p Potraviny rostlinné-před. && BVPZ041p Potraviny živočišné - před. && BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVMI0322p Mikrobiologie II-před.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámení se s riziky alimentárních nebezpečí- s jednotlivými fyzikálními, chemickými a biologickými nebezpečími ohrožujícími zdraví konzumenta. Dále se student seznámí s jejich výskytem v životním prostředí, s jejich pohybem v potravními řetězci, s biologickými účinky a především prevencí. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
Výstupy z učení
Po absolvování kurzu hygiena potravin student:
- zná základní požadavky na bezpečnost potravin,
- je schopen identifikovat biologická, fyzikální i chemická rizika výroby jednotlivých druhů potravin a pokrmů.
- Zná základní principy šíření alimentárních onemocnění a preventivních postupů v boji proti jejich šíření.
- Umí zpracovat jednodušší postupy založené na principu HACCP.
- Chápe vztahy mezi prostředím a potravinou a jak tyto vztahy mohou ovlivnit bezpečnost potravin.
Osnova
  • Způsoby detekce radiačně ošetřených poživatin Laboratorní stanovení inhibičních látek v potravinách Metody stanovení počtu mikroorganismů v potravinách Kontrola účinnosti sanitace (stěrová metoda, ATP-bioluminiscence)
Literatura
    doporučená literatura
  • Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin
  • KOMPRDA ,T. Hygiena potravin. cvičení. 1.vyd. Brno: MENDELU, 2003
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.