LF:BVMI0322c Mikrobiologie II-cvič. - Informace o předmětu
BVMI0322c Mikrobiologie II - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2023
- Rozsah
- 0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Veronika Chuchmová (cvičící)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 9:00–10:40 A21/107, Út 9:00–10:40 A21/211
- Předpoklady
- BVMI0221c Mikrobiologie I - cv. && BVMI0221p Mikrobiologie I - před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření poživatin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- uplatnit znalosti mikrobiologických metod v systému HACCAP. - Osnova
- Metody potravinářské mykologie: stanovení kvasinek a plísní v potravinách.
- Mykotoxiny.
- Určování kvasinek a plísní.
- Ústní mikrobiota.
- Stěrové metody v potravinářství.
- Literatura
- povinná literatura
- Cupáková,Š.et al.Mikrobiologie potravin, praktická cvičení I,Brno, VFU,2008
- Cupáková,Š et al.,Mikrobiologie potravin, praktická cvičen II.,Brno, VFU,2010
- doporučená literatura
- Demnerová, K. et al. laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha: VŠCHT, 2001
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Výukové metody
- praktická cvičení 100% účast
- Metody hodnocení
- protokoly
- Navazující předměty
- Informace učitele
- V případě neomluvené absence bude studentovi zadáno zpracování seminární práce na téma, probírané v době jeho nepřítomnosti. Absence budou tolerovány v případě lékařského vyšetřené (návštěvy lékaře) - je potřeba doložit příslušnou dokumentací nebo potvrzením od lékaře. Semiínární práce by měla mít rozsah 1500 slov, což odpovídá asi 6 stránkám textu. Termíny praktických cvičení a jejich náplň se zveřejňuje v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu. Vyžadované jsou pracovní pláště a přezůvky, šatna je umístěna v přízemí budovy A21.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2023, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2023/BVMI0322c