BVTP051c Nutriční toxikologie - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2023
Rozsah
0/1/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
Mgr. Bc. Tomáš Pruša
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 16:00–17:40 C15/309
Předpoklady
BVTO0311p Lék. toxikologie - př. && BVCP0222p Potr. chemie II - p.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí s toxickými látkami v potravinách (přirozenými i kontaminujícími), s jejich zdroji a event. vstupy do potravních řetězců, s metabolismem a zdravotním rizikem. Na konci tohoto kurzu bude student schopen vysvětlit zravotní rizika související s toxickými látkami v potravinách a použít tyto informace k ochraně veřejnoho zdraví.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- identifikovat toxikologicky významné látky v potravinách;
- popsat vlastnosti vybraných skupin toxikologicky významných látek;
- popsat mechanismus vzniku a účinku vybraných toxikologicky významných látek v potravinách;
- navrhnout opatření ke snížení dopadu toxikologicky významných látek na zdraví člověka;
- identifikovat nová potenciální rizika plynoucí z nových potravin a dalších komodit na trhu v České republice.
Osnova
  • Principy nutriční toxikologie Tvorba toxických produktů z hlavních živin Metabolická přeměna xenobiotik Interakce nutričních a toxických komponent v organismu Význam ochranných faktorů Genotoxikologie, imunotoxikologie Přirozené toxické látky: Látky vyvolávající potravní nesnášenlivost. Alkaloidy. Saponiny. Kyanogeny. Glukosinoláty. Fenolové sloučeniny. Lektiny. Aminokyseliny. Biogenní aminy. Kontaminující toxické látky. Toxické minerální látky (prvky, anionty). Nitrosloučeniny. Polycyklické aromatické uhlovodíky. Perzistentní organochlorové sloučeniny.
Literatura
  • DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 9788090382084. info
  • VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. upr. Tábor: OSSIS, 2002, xii, 343. ISBN 808665902X. info
  • KODL, Jiří a Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
  • Nutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2024.