CH2BP_6P5L Laboratorní cvičení z biochemie

Pedagogická fakulta
jaro 2008
Rozsah
0/0/2. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D. (cvičící)
Garance
Mgr. Jiří Šibor, Ph.D.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Helena Pelcová
Rozvrh
Čt 15:15–19:40 laboratoř 89
Předpoklady
CH2BP_2P2L Lab. a přístroj. technika || CH2BP_3P3L Laboratorní technika
Teoretická znalost problematiky.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem laboratorního kursu jsou studie základních vlastností sloučenin vyskytujících se v biochemických procesech a metodické přístupy ve studiu a analytickém využití enzymů. Obsah první části zahrnuje kvalitativní a kvantitativní reakce sacharidů, lipidů, aminokyselin, bílkovin a nukleových kyselin. Druhá část se zabývá enzymovou kinetikou a dalším studiem vlastností volných enzymů a enzymů imobilizovaných v buňkách.
Osnova
  • 1. Kvalitativní reakce sacharidů. 2. Chromatografie sacharidů na tenké vrstvě. 3. Preparace a identifikace lipidů z vaječného žloutku. 4. Stanovení a chromatografické dělení listových barviv. 5. Chemické reakce aminokyselin a bílkovin. 6. Stanovení aminokyselin a peptidů. 7. Papírová chromatografie aminokyselin. 8. Izolace bílkovin. 9. Izolace a vlastnosti nukleových kyselin. 10. Teplotní závislost enzymové reakce. 11. Stanovení bílkovin. 12. pH profil enzymové reakce. 13. Určení rychlosti enzymové reakce. 14. Substrátová specifita enzymu. 15. Stanovení aktivity enzymu. 16. Kinetika enzymové reakce.
Literatura
  • ŠIBOR, Jiří a Hana CÍDLOVÁ. Praktická cvičení z biochemie a bioorganické chemie. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2005, 49 s. ISBN 80-210-3883-7. info
Metody hodnocení
Typ výuky: laborator. cvič. Požadavky: protokoly z absolvovaných cvičení.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019.