FC6303 Podstata fungování provozoven služeb

Pedagogická fakulta
podzim 2023
Rozsah
2/0/0. 8 hodin. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Mgr. Ing. Peter Marinič, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Předpoklady
FC6300 Úvod do studia - Obchod a služby
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je poskytnout studentům přehledné informace o fungování podniků, se zaměřením na specifika provozoven služeb. Pozornost je věnována rozboru fungování podniku, zejména prostřednictvím rozboru funkcí podniku, a to jak po stránce organizační (útvarový i procesní přístup), tak po stránce materiálního zabezpečení. Daná problematika je propojena s financemi podniku a jejich řízením. Jsou tedy probírány otázky financování podniku, hodnocení investic i komplexního hodnocení finanční situace podniku.

Vědomosti: teoretické ukotvení podnikových funkcí a podnikových financí s možností jejich uplatnění u širšího spektra organizací
Dovednosti: implementace přístupů k podnikovým funkcím a podnikovým financím na konkrétním případě z hospodářské praxe
Postoje: uvědomění si komplexity činností probíhajících u širokého spektra organizací
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu bude student umět analyzovat podnikové funkce probíhající v širokém spektru organizací a propojit tyto podnikové funkce s finanční situaci dané organizace.
Osnova
  • 1) Základní pojmy podniku, podnikových funkcí, podnikové ekonomiky.
  • 2) Služby jako nehmotný produktu a jejich klasifikace.
  • 3) Účetní výkazy podniku a jejich význam.
  • 4) Horizontální a vertikální analýza podniku, finanční a provozní páka, analýza bodu zvratu.
  • 5) Poměrové ukazatele a komplexní hodnocení finanční situace podniku.
  • 6) Produkce a její specifika s ohledem na poskytování služeb.
  • 7) Skladové hospodářství, zásoby a jejich financování.
  • 8) Odbyt – výrobková, cenová, komunikační a distribucí politika.
  • 9) Personalistika, produktivita a personální náklady.
  • 10) Financování podniku.
  • 11) Investování a hodnocení investic.
  • 12) Správa podniku a vztah mezi vlastníkem a managementem.
Literatura
  • MAREK, Petr. Studijní průvodce financemi podniku. 2. aktualizované vyd. Praha: Ekopress, 2009, 634 s. ISBN 9788086929491. info
  • LANDA, Martin a Michal POLÁK. Ekonomické řízení podniku. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2008, xiv, 198. ISBN 9788025119969. info
  • SUCHÁNEK, Petr. Finanční management. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 128 s. DSO 1. ISBN 978-80-210-4277-3. info
  • BLAŽEK, Ladislav a Martin LANDA. Ekonomika a řízení podniku. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006, 96 s. ISBN 8021039604. info
  • PROCHÁZKA, Jakub. Základy účetnictví v kostce : [nejen pro střední školy]. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2003, 118 s. ISBN 8072008064. info
Výukové metody
Předmět je koncipován formou přednášek, diskuzí a tematicky zaměřených příkladů a samostatně zpracovaného projektu analýzy vybrané podnikové funkce s vazbou na podnikové finance.
Metody hodnocení
Předmět je ukončen na základě hodnocení zpracovaného semestrálního projektu. Součásti hodnocení semestrálního projektu je i vzájemné hodnocení studentů prostřednictvím aplikace v ISu.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Obchod a služby.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2024.