TI9007 E-KURZ: Příprava pokrmů – tipy a náměty nejen do školy

Pedagogická fakulta
podzim 2023
Rozsah
online kurz v rozsahu 40 hod. (25 hod. studium odborných textů a e-learningových osnov, 13 hod. zhotovování výrobků dle návodů pro každé z témat e-learningu, 2 hod. příprava praktických výstupů ke kolokviu). 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Karel Picka, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Jitka Šťastná (cvičící)
Mgr. Petr Vybíral, Ph.D. (cvičící)
Garance
Mgr. Petr Vybíral, Ph.D.
Katedra technické a informační výchovy – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Jitka Šťastná
Dodavatelské pracoviště: Katedra technické a informační výchovy – Pedagogická fakulta
Předpoklady
PROSÍM POZOR:
PRO TENTO SEMESTR JE JIŽ KAPACITA PŘEDMĚTU ZCELA VYČERPÁNA A NELZE JIŽ UDĚLIT VÝJIMKU PRO ZÁPIS PŘEDMĚTU, PROSÍME TAK O POCHOPENÍ A NEPOSÍLÁNÍ DALŠÍCH ŽÁDOSTÍ, DĚKUJEME. V případě Vašeho zájmu si lze zapsat jakýkoliv jiný volitelný předmět katedry technické a informační výchovy.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 200 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 55/200, pouze zareg.: 63/200, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/200
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem tohoto kurzu je seznámit účastníky s různorodými druhy pokrmů, výukovými portály a dalšími zajímavostmi, které lze využít ve vlastní praxi nebo při přípravě pokrmů s dětmi.
Výstupy z učení
Účastník po absolvování kurzu získá základní představu o běžných i netradičních pokrmech a nápojích, vč. výukových portálů, foodblogů, publikací a technik, které bude moci využít ve své vlastní praxi a při práci s dětmi v oblasti Přípravy pokrmů na 1. i 2. stupni ZŠ, příp. ve volnočasových centrech a MŠ.
Osnova
  • - úvod do přípravy pokrmů, aneb co je dobré vědět
  • - portály a další zdroje inspirace
  • -kulinářské výukové akademie
  • -teplé pokrmy
  • -studené pokrmy
  • - dezerty
  • - teplé a studené nápoje (klasické nápoje, rostlinná mléka...)
  • - bezmasé pokrmy
  • -tipy na jedlé dárky
Literatura
  • TRENCHI, Cinzia. Detox : recepty a tipy, jak najít rovnováhu a zdravý život. Translated by Běla Sýkorová. Praha: Dobrovský s.r.o., 2016, 159 stran. ISBN 9788073904913. info
  • WEIMER-KOSCHERA, Susanne. Bezlepkové recepty pro děti : 100 oblíbených receptů. Vyd. 1. Praha: Grada, 2014, 116 s. ISBN 9788024747767. info
  • SCHMIDTOVÁ, Eva A. Čítanka o jídle, aneb, Jak se tenkrát jídávalo : (s recepty našich pra/babiček). 1. vyd. V Praze: Pavel Káňa - vydavatelství Knihař, 2012, 205 s. ISBN 9788086292502. info
  • FREJ, David. Ájurvédské recepty pro zdraví. Photo by Adam Kuchař. Praha: Eminent, 2010, 189 stran. ISBN 9788072814022. info
  • ZINDELOVÁ, Michaela. Česká vánoční kniha : obyčeje, zvyky, koledy, výzdoba, recepty a mnoho dalšího. V Praze: XYZ, 2010, 338 s. ISBN 9788073882501. info
  • MICHALOVÁ, Anna. Česká biokuchařka : vařime z biopotravin : recepty na pokrmy ze špaldy, pohanky, prosa a cizrny, nakličování jako zdroj vitamínů, celozrnné pochoutky a vegetariánské recepty. Olomouc: Fontána, 2001, 176 s. ISBN 8086179796. info
  • AU, Franziska von. Domácí recepty proti nemocem : nejlepší recepty z babiččiny lékárničky. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2000, 319 s. ISBN 8072026178. info
Výukové metody
Samostudium - individuální studium interaktivní osnovy v distanční podobě (vlastní samostatné studium dle vlastních časových možností a vlastním tempem BEZ přítomnosti pedagoga).
Metody hodnocení
K získání zápočtu je třeba odevzdat seminární práci = vytvoření vlastního kompletního receptu vč. tipů a fotografie k danému pokrmu (hlavní chod, nápoj, moučník... záleží čistě na Vás), rozsah práce min. 1-2 strany A4 (u ostatních způsobů zpracování se meze nekladou).
Výstupní podobu receptu je možné zpracovat jakýmkoliv způsobem (video-návod, foto-návod, prostý psaný návod, prezentace...), ukázky různých typů zpracování naleznete taktéž v interaktivní osnově, sekce "ÚVODNÍ INFORMACE k předmětu..."

- struktura sem. práce: jméno + učo autora, název receptu, suroviny, postup, tipy do praxe (+ volitelně možné obměny), ilustrační fotografie výsledného pokrmu
Informace učitele
https://is.muni.cz/auth/el/ped/jaro2022/TI9007/index.qwarp
Odkaz na interaktivní osnovu předmětu.


PRO TENTO SEMESTR JE JIŽ KAPACITA PŘEDMĚTU ZCELA VYČERPÁNA A NELZE JIŽ UDĚLIT VÝJIMKU PRO ZÁPIS PŘEDMĚTU, PROSÍME TAK O POCHOPENÍ A NEPOSÍLÁNÍ DALŠÍCH ŽÁDOSTÍ, DĚKUJEME. V případě Vašeho zájmu si lze zapsat jakýkoliv jiný volitelný předmět katedry technické a informační výchovy.



Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Poznámka k četnosti výuky: online kurz v rozsahu 40 hod.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2020, jaro 2021, podzim 2021, jaro 2022, podzim 2022, jaro 2023, jaro 2024.