PdF:TI9007 Příprava pokrmů – tipy - Informace o předmětu
TI9007 E-KURZ: Příprava pokrmů – tipy a náměty nejen do školy
Pedagogická fakultapodzim 2023
- Rozsah
- online kurz v rozsahu 40 hod. (25 hod. studium odborných textů a e-learningových osnov, 13 hod. zhotovování výrobků dle návodů pro každé z témat e-learningu, 2 hod. příprava praktických výstupů ke kolokviu). 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Karel Picka, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Jitka Šťastná (cvičící)
Mgr. Petr Vybíral, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Mgr. Petr Vybíral, Ph.D.
Katedra technické a informační výchovy – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Jitka Šťastná
Dodavatelské pracoviště: Katedra technické a informační výchovy – Pedagogická fakulta - Předpoklady
- PROSÍM POZOR:
PRO TENTO SEMESTR JE JIŽ KAPACITA PŘEDMĚTU ZCELA VYČERPÁNA A NELZE JIŽ UDĚLIT VÝJIMKU PRO ZÁPIS PŘEDMĚTU, PROSÍME TAK O POCHOPENÍ A NEPOSÍLÁNÍ DALŠÍCH ŽÁDOSTÍ, DĚKUJEME. V případě Vašeho zájmu si lze zapsat jakýkoliv jiný volitelný předmět katedry technické a informační výchovy. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 200 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 55/200, pouze zareg.: 63/200, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/200 - Mateřské obory/plány
- Technická a informační výchova se zaměřením na vzdělávání (program PdF, B-TE3S) (2)
- Učitelství technické a informační výchovy pro základní školy (program PdF, N-TE2) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem tohoto kurzu je seznámit účastníky s různorodými druhy pokrmů, výukovými portály a dalšími zajímavostmi, které lze využít ve vlastní praxi nebo při přípravě pokrmů s dětmi.
- Výstupy z učení
- Účastník po absolvování kurzu získá základní představu o běžných i netradičních pokrmech a nápojích, vč. výukových portálů, foodblogů, publikací a technik, které bude moci využít ve své vlastní praxi a při práci s dětmi v oblasti Přípravy pokrmů na 1. i 2. stupni ZŠ, příp. ve volnočasových centrech a MŠ.
- Osnova
- - úvod do přípravy pokrmů, aneb co je dobré vědět
- - portály a další zdroje inspirace
- -kulinářské výukové akademie
- -teplé pokrmy
- -studené pokrmy
- - dezerty
- - teplé a studené nápoje (klasické nápoje, rostlinná mléka...)
- - bezmasé pokrmy
- -tipy na jedlé dárky
- Literatura
- TRENCHI, Cinzia. Detox : recepty a tipy, jak najít rovnováhu a zdravý život. Translated by Běla Sýkorová. Praha: Dobrovský s.r.o., 2016, 159 stran. ISBN 9788073904913. info
- WEIMER-KOSCHERA, Susanne. Bezlepkové recepty pro děti : 100 oblíbených receptů. Vyd. 1. Praha: Grada, 2014, 116 s. ISBN 9788024747767. info
- SCHMIDTOVÁ, Eva A. Čítanka o jídle, aneb, Jak se tenkrát jídávalo : (s recepty našich pra/babiček). 1. vyd. V Praze: Pavel Káňa - vydavatelství Knihař, 2012, 205 s. ISBN 9788086292502. info
- FREJ, David. Ájurvédské recepty pro zdraví. Photo by Adam Kuchař. Praha: Eminent, 2010, 189 stran. ISBN 9788072814022. info
- ZINDELOVÁ, Michaela. Česká vánoční kniha : obyčeje, zvyky, koledy, výzdoba, recepty a mnoho dalšího. V Praze: XYZ, 2010, 338 s. ISBN 9788073882501. info
- MICHALOVÁ, Anna. Česká biokuchařka : vařime z biopotravin : recepty na pokrmy ze špaldy, pohanky, prosa a cizrny, nakličování jako zdroj vitamínů, celozrnné pochoutky a vegetariánské recepty. Olomouc: Fontána, 2001, 176 s. ISBN 8086179796. info
- AU, Franziska von. Domácí recepty proti nemocem : nejlepší recepty z babiččiny lékárničky. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2000, 319 s. ISBN 8072026178. info
- Výukové metody
- Samostudium - individuální studium interaktivní osnovy v distanční podobě (vlastní samostatné studium dle vlastních časových možností a vlastním tempem BEZ přítomnosti pedagoga).
- Metody hodnocení
- K získání zápočtu je třeba odevzdat seminární práci = vytvoření vlastního kompletního receptu vč. tipů a fotografie k danému pokrmu (hlavní chod, nápoj, moučník... záleží čistě na Vás), rozsah práce min. 1-2 strany A4 (u ostatních způsobů zpracování se meze nekladou).
Výstupní podobu receptu je možné zpracovat jakýmkoliv způsobem (video-návod, foto-návod, prostý psaný návod, prezentace...), ukázky různých typů zpracování naleznete taktéž v interaktivní osnově, sekce "ÚVODNÍ INFORMACE k předmětu..."
- struktura sem. práce: jméno + učo autora, název receptu, suroviny, postup, tipy do praxe (+ volitelně možné obměny), ilustrační fotografie výsledného pokrmu - Informace učitele
- https://is.muni.cz/auth/el/ped/jaro2022/TI9007/index.qwarp
Odkaz na interaktivní osnovu předmětu.
PRO TENTO SEMESTR JE JIŽ KAPACITA PŘEDMĚTU ZCELA VYČERPÁNA A NELZE JIŽ UDĚLIT VÝJIMKU PRO ZÁPIS PŘEDMĚTU, PROSÍME TAK O POCHOPENÍ A NEPOSÍLÁNÍ DALŠÍCH ŽÁDOSTÍ, DĚKUJEME. V případě Vašeho zájmu si lze zapsat jakýkoliv jiný volitelný předmět katedry technické a informační výchovy.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Poznámka k četnosti výuky: online kurz v rozsahu 40 hod.
- Statistika zápisu (podzim 2023, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/podzim2023/TI9007