aF1CP1_15 Chemie potravin

Farmaceutická fakulta
podzim 2025

Předmět se v období podzim 2025 nevypisuje.

Rozsah
2/0/0. 28p. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
PharmDr. Marek Lžičař (přednášející)
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA (přednášející)
PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA
Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav aplikované farmacie – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %), Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je rozšířit znalosti studentů o složení naší potravy až na jednotlivé základní složky. Náplní předmětu je objasnění vlivu cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů, exogenních složek apod. na procesy v těle s možností zvýšit kvalitu života a zdraví populace. Role výživy a výsledné složení potravy bude vysvětlena v kontextu procesů probíhajících v průběhu jejich výroby, skladování a kulinární úpravy.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat chemické složení základních skupin potravin;
- aplikovat základní výživové doporučení pro podporu zdraví v praxi v rámci své odborné poradenské činnosti;
- identifikovat problémy související s příjmem potravy a výživou ve vztahu k aktuálnímu zdravotnímu stavu.
Osnova
  • 1. Úvod do chemie potravin a základy dietetiky.
  • 2. Cukry. Chemické složení; nutriční význam.
  • 3. Tuky. Chemické složení; nutriční význam.
  • 4. Bílkoviny. Chemické složení; nutriční význam.
  • 5. Vitamíny, minerální látky. Chemické složení; nutriční význam.
  • 6. Exogenní látky - barviva, sladidla, emulgátory. Chemické složení; nutriční význam; vliv na zdraví.
  • 7. Interakce potravin, léky, potravní doplňky, čaje.
  • 8. Obiloviny a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví.
  • 9. Mléko a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví.
  • 10. Maso a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví.
  • 11. "Superpotraviny" vs. "bílé jedy" - mýty o potravinách, vliv na zdraví.
  • 12. Fermentace. Kvasné procesy, Konzervování potravin. Mikrobiom, probiotika, prebiotika, vliv na zdraví.
  • 13. Med, mateří kašička, propolis, vliv na zdraví.
  • 14. Nutraceutika.
Literatura
    doporučená literatura
  • NEWBY, P. K. Food and nutrition : what everyone needs to know. New York, NY: Oxford University Press, 2018, xx, 293. ISBN 9780190846633. info
  • Nutraceuticals : efficacy, safety, and toxicity. Edited by Ramesh C. Gupta. Amsterdam: Academic Press, 2016, xvii, 1022. ISBN 9780128021477. info
  • KRAFT, Diane a Ara DERMARDEROSIAN. The A-Z guide to food as medicine. Boca Raton: CRC Press, 2016, 1 online. ISBN 9781498735247. URL info
  • Preventive nutrition : the comprehensive guide for health professionals. Edited by Adrianne Bendich - Richard J. Deckelbaum. Fifth edition. Cham: Humana Press, 2015, 1 online. ISBN 9783319224312. URL info
  • KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
Výukové metody
Přednášky
Metody hodnocení
Písemná zkouška

  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/pharm/podzim2025/aF1CP1_15