FaF:aF1CP1_15 Chemie potravin - Informace o předmětu
aF1CP1_15 Chemie potravin
Farmaceutická fakultapodzim 2025
Předmět se v období podzim 2025 nevypisuje.
- Rozsah
- 2/0/0. 28p. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- PharmDr. Marek Lžičař (přednášející)
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA (přednášející)
PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. (přednášející) - Garance
- doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA
Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav aplikované farmacie – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %), Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %) - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Farmacie (program FaF, M-FARM)
- Průmyslová farmacie (program FaF, N-PrFarm)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je rozšířit znalosti studentů o složení naší potravy až na jednotlivé základní složky. Náplní předmětu je objasnění vlivu cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů, exogenních složek apod. na procesy v těle s možností zvýšit kvalitu života a zdraví populace. Role výživy a výsledné složení potravy bude vysvětlena v kontextu procesů probíhajících v průběhu jejich výroby, skladování a kulinární úpravy.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat chemické složení základních skupin potravin;
- aplikovat základní výživové doporučení pro podporu zdraví v praxi v rámci své odborné poradenské činnosti;
- identifikovat problémy související s příjmem potravy a výživou ve vztahu k aktuálnímu zdravotnímu stavu. - Osnova
- 1. Úvod do chemie potravin a základy dietetiky.
- 2. Cukry. Chemické složení; nutriční význam.
- 3. Tuky. Chemické složení; nutriční význam.
- 4. Bílkoviny. Chemické složení; nutriční význam.
- 5. Vitamíny, minerální látky. Chemické složení; nutriční význam.
- 6. Exogenní látky - barviva, sladidla, emulgátory. Chemické složení; nutriční význam; vliv na zdraví.
- 7. Interakce potravin, léky, potravní doplňky, čaje.
- 8. Obiloviny a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví.
- 9. Mléko a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví.
- 10. Maso a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví.
- 11. "Superpotraviny" vs. "bílé jedy" - mýty o potravinách, vliv na zdraví.
- 12. Fermentace. Kvasné procesy, Konzervování potravin. Mikrobiom, probiotika, prebiotika, vliv na zdraví.
- 13. Med, mateří kašička, propolis, vliv na zdraví.
- 14. Nutraceutika.
- Literatura
- doporučená literatura
- NEWBY, P. K. Food and nutrition : what everyone needs to know. New York, NY: Oxford University Press, 2018, xx, 293. ISBN 9780190846633. info
- Nutraceuticals : efficacy, safety, and toxicity. Edited by Ramesh C. Gupta. Amsterdam: Academic Press, 2016, xvii, 1022. ISBN 9780128021477. info
- KRAFT, Diane a Ara DERMARDEROSIAN. The A-Z guide to food as medicine. Boca Raton: CRC Press, 2016, 1 online. ISBN 9781498735247. URL info
- Preventive nutrition : the comprehensive guide for health professionals. Edited by Adrianne Bendich - Richard J. Deckelbaum. Fifth edition. Cham: Humana Press, 2015, 1 online. ISBN 9783319224312. URL info
- KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
- Výukové metody
- Přednášky
- Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/pharm/podzim2025/aF1CP1_15