BZNT031c Nutriční terapie a výživa člověka - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2015
Rozsah
0/1/0. 0. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Liana Greiffeneggová (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Katedra výživy člověka – Pracoviště nelékařských oborů – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 24. 9. až Čt 26. 11. Čt 8:00–10:30 343
Předpoklady
BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu:BZFY0222p; BZKP021p
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je poskytnout základní vědomosti a dovednosti z oblasti výživy důležité pro stanovení výživových potřeb ve zdraví a nemoci. Student získá informace o zásadách zdravé výživy, doporučovaných denních dávkách základních živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci, jejich vhodných potravinových zdrojích. Součástí modulu je také dietetika a vyhodnocování energetické rovnováhy organismu a možnosti jejího ovlivnění. Dílčím cílem je dovednost vyhodnotit výživovou anamnézu pacienta v rámci ošetřovatelského procesu.
Osnova
  • Zjišťování výživové anamnézy (2hod), vyhodnocení stavu výživy nemocného (2 hod), řešení nedostatků ve výživě nemocného (1 hod), základní druhy léčebných diet – dietetika, umělá výživa (2 hod).
Literatura
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
  • KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
Výukové metody
cvičení
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2013, podzim 2014, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.