LF:BZNT031c Nutr. ter. a výživa čl. - cv. - Informace o předmětu
BZNT031c Nutriční terapie a výživa člověka - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 0/1/0. 10. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Ing. Mgr. Veronika Pourová (cvičící)
Mgr. Barbora Slanařová (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Mgr. Veronika Volavá (cvičící)
Mgr. Monika Vychytilová (cvičící)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Mgr. Helena Vaclová (cvičící) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 19. 9. 8:00–9:40 F01B1/519, Čt 26. 9. 8:00–9:40 F01B1/519, Čt 3. 10. 8:00–9:40 F01B1/519, Čt 10. 10. 8:00–9:40 F01B1/519, Čt 17. 10. 8:00–9:40 F01B1/519, Čt 24. 10. 8:00–9:40 F01B1/519, Čt 31. 10. 8:00–9:40 F01B1/519, Čt 7. 11. 8:00–9:40 F01B1/519, Čt 14. 11. 8:00–9:40 F01B1/519, Čt 21. 11. 8:00–9:40 F01B1/519
- Předpoklady
- BZFY0222p Fyziologie II - přednáška && BZKP021p Klin. propedeutika - před.
Úspěšné ukončení předmětu:BZFY0222p; BZKP021p - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Zdravotnické záchranářství (program LF, B-ZACH)
- Zdravotnický záchranář (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s různými aspekty výživy člověka, které budou moci jednak využít ve své profesi, jednak patří k základnímu teoretickému přehledu zdravotnického pracovníka. Předmět je zaměřen především na výživu zdravých osob, dotkne se však také léčebné výživy, a to jak v populárních tématech, tak v tématech oborově specifických.
- Výstupy z učení
- Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat se v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- popsat rizika některých alternativních způsobů stravování
- uplatnit základy léčebné výživy v běžných životních situacích
- porozumět nutričním intervencím v rámci léčebné výživy v oblasti své odbornosti - Osnova
- energie, základní makronutrienty, voda
- výživová doporučení, jednotlivé potravinové skupiny
- výživa v průběhu životního cyklu
- alternativní způsoby stravování
- celiakie, potravinové alergie
- enterální a parenterální výživa
- výživa při směnování a zvýšené fyzické aktivitě
- Literatura
- doporučená literatura
- DUBA, Miloš. Bilance tekutin a výživa v neurointenzivní péči. In Teorie a praxe v neurointezivní péči. Cévní onemocnění mozku. 2016. info
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
- KŘÍŽOVÁ, Jarmila. Enterální a parenterální výživa. 2. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014, 141 s. ISBN 9788020433268. info
- KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
- neurčeno
- HAUSCHKA, Rudolf. Člověk a výživa : pozemská a kosmická strava. Hranice: Fabula, 2013, 291 s. ISBN 9788087635155. info
- FIALA, Jindřich. Výživa a zdraví, zdravá výživa. první. Praha: FUTURA Praha, 2009, s. 17 - 31. ISBN 978-80-86844-53-4. info
- URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ, Jan ŽÁK, Jan ROTTENBERG, Petr VLČEK a Jan DOLEŽEL. Klinická výživa v současné praxi. první. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3. info
- URBÁNEK, Libor. Kvalitní výživa - základ úspěšné léčby. In Seminář spol. Erudita. 2008. info
- KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
- HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001, 106 s. ISBN 8024701006. info
- KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
- Výukové metody
- přednáška, diskuze, práce ve skupině
- Metody hodnocení
- Zápočet je udělen na základě vypracování a odevzdání zadaného úkolu. Z hlediska prezence je umožněna jedna absence.
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BZNT031c