Klíče k tajemství muzeí a sbírek.

Představení studijního programu

Je vám blízké prostředí muzeí a kulturních institucí, historických sbírek zachycujících život předchozích generací a ochrana památek kulturního dědictví? Dokončujete právě střední školu nebo už pracujete a uvažujete o studiu při zaměstnání? Pojďte studovat muzeologii.

Muzeologie na Masarykově univerzitě v Brně má mezinárodní renomé – patří k nejstarším univerzitním výukovým centrům v tomto oboru na světě a provozuje Katedru UNESCO pro muzeologii a světové dědictví. Muzeologii vyučujeme jako moderní vědeckou disciplínu ovlivňující muzejní praxi a studenty seznamujeme jak s její teorií a metodickými postupy, tak i s novými trendy a kreativními přístupy. Jsme významným partnerem kulturních a vědeckých institucí, metodických center v muzejnictví a zahraničních univerzit.

Nabízíme bakalářské a navazující magisterské studium muzeologie v prezenční (denní) i kombinované (dálkové) formě a také následné rigorózní řízení.

Bakalářské studium muzeologie se věnuje teoretickým a aplikovaným disciplínám muzeologie a postupně vás provede všemi oblastmi muzejních činností, jako jsou péče o muzejní sbírky, jejich konzervace a vědecké zpracování, příprava výstav, lektorská činnost, muzejní marketing a management. Magisterské navazující studium potom prohlubuje znalosti teoretické muzeologie, muzejní pedagogiky a výstavnictví.

Vedle přednášek a seminářů na fakultě absolvujete také praktickou výuku v terénu – studentské praxe, stáže a exkurze ve vybraných muzeích. Naši studenti připravují také vlastní projekty výstav a doprovodných programů na výstavách a v expozicích. Podle vlastního zájmu si studium doplníte vlastním výběrem z nabídky volitelných kurzů. Zájemci mohou vyjet na studijní pobyt na některou ze zahraničních partnerských univerzit.

Do výuky se přímo zapojují také specialisté z praxe a zahraniční experti. Na prakticky orientované výuce se u nás podílejí odborníci z muzejního prostředí – například Národní technické muzeum v Praze, Technické muzeum v Brně, Muzeum města Brna, Masarykovo muzeum v Hodoníně, Moravská galerie, Národní památkový ústav, Muzeum Novojičínska, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Dětské muzeum Moravského zemského muzea a Muzeum Brněnska. K našim hlavním zahraničním partnerským institucím patří Univerzita Komenského v Bratislavě, Karls-Franzens-Universität Graz a HTWK Leipzig.

Pro naše studenty, absolventy a širší veřejnost pořádáme dlouhodobý cyklus přednášek zahraničních lektorů The Special Topics of Museology.

Mezi další aktivity, do kterých zapojujeme studenty muzeologie, patří také:

  • příprava encyklopedických hesel pro portál Internetová encyklopedie dějin Brna

  • mezinárodní vědecký recenzovaný časopis Museologica Brunensia

  • činnost Katedry UNESCO pro muzeologii a světové dědictví

  • zapojení do projektu Specifického výzkumu

  • spolupořádání a účast na (mezinárodních) konferencích, workshopech a seminářích Asociace muzeí a galerií České republiky, International Council of Museums (ICOM).

Je studium programu pro vás?

  • Chcete se připravit pro praxi a kreativní práci v kulturním a uměleckém prostředí?

  • Láká vás práce v muzeu, galerii či jiné kulturní instituci? 
  • Chcete porozumět dokladům minulých generací uložených ve sbírkových fondech anebo zprostředkovávat vystavené exponáty muzejním návštěvníkům?

Studijní plány

Studium

  • Cíle

    Bakalářské studium muzeologie je zacíleno na klíčové, teoretické a praktické poznatky z oboru muzeologie. Zaměřuje se komplexně na všechny oblasti muzejních činností a zahrnuje disciplíny historické muzeologie (vývoj muzeálního fenoménu, sbírek a muzeí), teoretické muzeologie (teorie selekce, tezaurace a prezentace) a aplikované muzeologie (legislativní rámec muzejnictví, ochrana a bezpečnost sbírek, muzejní konzervace, muzejní marketing a management, sbírkotvorná, muzejně-výstavní a lektorská praktika a praxe). Absolvování oboru poskytuje ucelenou přípravu pro kvalifikované práce v muzeích a galeriích a vytváří nezbytný základ pro další muzeologické vzdělávání.

  • Výstupy z učení

    Absolvent je po úspěšném ukončení studia schopen:

    • orientovat se v základním vývoji sběratelství a muzejnictví,
    • znát klíčové zásady tvorby, péče, ochrany, konzervace a prezentace muzejních sbírek,
    • orientovat se také v dalších oblastech ochrany kulturního dědictví,
    • aplikovat získané teoretické poznatky na praktickou muzejní činnost,
    • samostatně plánovat a řídit muzejní činnost v oblasti práce s veřejností.
    • osvojit si teorii a terminologii oboru muzeologie
  • Uplatnění absolventa

    Studenty připravujeme pro kvalifikované uplatnění především ve vedoucích pozicích a na pozicích odborných pracovníků institucí zaměřených na ochranu kulturního dědictví (muzea, památkové ústavy, metodická pracoviště v oboru muzejnictví atd.). Dále se můžete uplatnit na odděleních a v odborech orgánů státní správy a samosprávy, které se zabývají kulturním dědictvím a ochranou přírody, nebo také v soukromém sektoru (firemní muzea a galerie, aukční síně, různé nadace).

    Mezi našimi absolventy je řada úspěšných ředitelů a manažerů muzeí, odborných pracovníků a kurátorů výstav, muzejních pedagogů, pracovníků public relations a muzejního marketingu, a také zaměstnanců univerzit, památkových objektů, kulturních a informačních center, archivů nebo knihoven.

  • Pravidla a podmínky pro vytváření studijních plánů

    Bakalářské a magisterské studium probíhá podle celouniverzitního kreditního systému, který je v souladu s pravidly European Credit Transfer System (ECTS). Povinně volitelné předměty jsou ve studijním plánu organizovány do jedné čí více skupin; student volí povinně volitelné předměty na základě stanoveného minimálního počtu kreditů v každé skupině.

    Na Masarykově univerzitě došlo k celouniverzitnímu konsensu na pravidlech pro tvorbu studijních programů, které zpřesňují pravidla vymezená v metodice Národního akreditačního úřadu Doporučené postupy pro přípravu studijních programů. Pravidla pro tvorbu studijních programů byla schválena ve stejnojmenné směrnici MU (Směrnice MU č. 11/2017: Pravidla pro tvorbu studijních programů) a vymezují šest typů studijních plánů a jejich použití a kombinace v jednotlivých typech studijních programů. Jedná se o 

    1. jednooborový studijní plán,
    2. studijní plán se specializací,
    3. hlavní studijní plán (maior),
    4. vedlejší studijní plán (minor),
    5. studium podle dvou hlavních studijních plánů,
    6. plán na dostudování (určen pouze studentům z obdobného studijního oboru, kterému zaniká akreditace).

    Premisou pravidel je, že studijní plány umožňují naplnění cílů studia a dosažení profilu absolventa studijního programu. Výjimkou je pouze vedlejší studijní plán, který slouží jako komplementární doplněk hlavního studijního plánu jiného studijního programu. Student nemůže studovat pouze podle vedlejšího studijního plánu.

  • Praxe

    Na teoretické předměty navazuje výuka praktických seminářů. Jejich součástí je výuka v terénu (v muzeu), odborné exkurze a praxe. Dozvíte se například, jak dokumentovat muzejní sbírky, seznámíte se s prací v konzervátorských laboratořích, naučíte se, jak připravit muzejní výstavu, osvojíte si lektorské dovednosti pro práci s návštěvníky kulturních institucí. Na naší výuce se podílejí také odborníci z praxe a výuka částečně probíhá přímo v brněnských muzeích.

    Během studia díky absolvování povinné individuální praxe v muzeu (100 hodin) proniknete do reálného provozu muzejní instituce. S fungováním dalších muzeí, včetně zahraničních, se seznámíte díky každoroční několikadenní studijní exkurzi.

    Dále si vyzkoušíte týmovou přípravu muzejní výstavy a doprovodných programů, naučíte se vyhledávat a zpracovávat odborné informace pro přípravu encyklopedického hesla (pro Internetovou encyklopedii dějin Brna) i pro psaní odborných muzeologických textů. Podle individuálního zájmu se naši studenti zapojují také do příprav a účasti na (mezinárodních) konferencích a workshopech, dobrovolnictví nebo stáží v muzeích. Mohou také přispívat do našeho časopisu Museologica Brunensia, kam zejména píší zprávy, recenzují muzejní výstavy nebo dokonce publikují odborné články. Zkušenosti získané během studia našim absolventům pomáhají v úspěšném uplatnění v oboru.

  • Cíle kvalifikačních prací

    Standardní rozsah bakalářské práce je 70 000 znaků včetně poznámek pod čarou, titulního listu, obsahu, seznamu pramenů a literatury a anglicky psaného shrnutí. Studující mohou pracovat s již publikovanými texty a daty přístupnými pro sekundární analýzu. Měli by předvést schopnost kriticky pracovat s odbornými texty, zpracovávat koncepty a teorie v nich nalezené a nacházet v nich relevantní odpovědi na zadanou otázku.

  • Návaznost na další studijní programy

    Jako absolventi bakalářského studia muzeologie (nebo příbuzného oboru) můžete obor dále studovat v navazujícím magisterském cyklu. Ten je otevřen také absolventům jiných oborů bakalářského studia – především těch, které se uplatňují v muzeích nebo s kulturními institucemi souvisejí (například historie, etnologie, archeologie, dějiny umění, archivnictví, knihovnictví). Magisterský cyklus výuky vám umožní specializovat se na tvorbu muzejních výstav a lektorskou a pedagogickou činnost při programech pro muzejní návštěvníky.

Základní údaje

Zkratka
B-MU_
Typ
bakalářský
Profil
akademický
Titul
Bc.
Doba studia
3 roky
Vyučovací jazyk
čeština čeština

51
počet aktivních studentů
15
počet závěrečných prací

Filozofická fakulta
Program zajišťuje