KOMENDOVÁ, Jana. Úprava závislé práce v italském právním řádu – srovnání s právním řádem ČR. In Žatecká, Eva, Kováčová, Lucia, Nechvátalová, Lucie, Vomáčka, Vojtěch. Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference pořádané Právnickou fakultou Masarykovy univerzity. Brno: Masarykova univerzita. s. 1653-1663. ISBN 978-80-210-5929-0. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úprava závislé práce v italském právním řádu – srovnání s právním řádem ČR
Název anglicky Regulation of Dependant Work in the Italian Law - Comparison with the Czech Republic
Autoři KOMENDOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference pořádané Právnickou fakultou Masarykovy univerzity, od s. 1653-1663, 11 s. 2012.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14220/12:00062603
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-5929-0
Klíčová slova česky Závislá práce; zaměstnanec; zaměstnavatel; vztah nadřízenosti a podřízenosti; pokyny zaměstnavatele; osobní výkon práce; odměna; občanský zákoník; zákoník práce.
Klíčová slova anglicky Dependant work; employee; employer; relation of subordination; employer’s instructions; personal performance of work; remuneration; Civil Code; Labour Code.
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: JUDr. Jana Komendová, Ph.D., učo 40001. Změněno: 3. 4. 2013 19:49.
Anotace
Příspěvek se zabývá úpravou závislé práce v Itálii a jejím srovnáním s právním řádem ČR. Základní definiční znaky pojmu závislá práce, který je pro pracovní právo klíčový a který odlišuje pracovněprávní vztahy od právních vztahů upravenými normami jiných právních odvětví, jsou postupně rozebrány. Zvláště je věnována pozornost vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance a povinnosti osobního výkonu práce. Podobnosti a rozdíly ve vymezení závislé práce v právních řádech České republiky a Itálie jsou rozebrány s ohledem na specifické rysy pracovněprávní úpravy obou zemí.
Anotace anglicky
The paper deals with the regulation of dependant work in Italy and its comparison with the Czech law. The characteristic features of the expression dependant work that is the key term of labour law and that distinguishes labour law relations from legal relations regulated by other branches of law are analysed. Particular attention is paid to the relation of employer’s superiority and employee’s subordination and to the employee’s duty to perform work personally. Differences and similarities relating to definition of dependant work in legal orders of the Czech Republic and Italy are analysed with respect to particular features of labour law regulation of both states.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 10:27