HLOUŠKOVÁ, Lenka. Stigma základního vzdělání? In Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku: "Hranice normality", Olomouc, 21.-22. 1. 2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stigma základního vzdělání?
Název anglicky Stigma of basic education?
Autoři HLOUŠKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku: "Hranice normality", Olomouc, 21.-22. 1. 2013, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/13:00067659
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky základní vzdělání; kariéra; dospělý; zaměstnání
Klíčová slova anglicky basic education; career; adult; job
Štítky rivok, RIVZ
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Zdeňka Mácková, učo 2295. Změněno: 12. 4. 2014 15:31.
Anotace
Dosažené vzdělání dnes zásadním způsobem ovlivňuje uplatnění jednotlivce na trhu práce, bývá měřítkem sociálního postavení a od dosaženého vzdělání se odvozuje i sociální kapitál jedince. Z tohoto úhlu pohledu je tedy normální usilovat o dosažení co nejvyššího vzdělání. Jak se ale v této době žije lidem, kteří předčasně odešli ze školy a skončili se základním vzděláním? Cílem tohoto příspěvku je přiblížit, jak dospělí se základním vzděláním uvažují o své kariéře, jak se uplatňují na trhu práce a jak se v průběhu své kariéry vyrovnávají s tím, že „normální“ je mít vyšší vzdělání. Příspěvek vychází z dat kvalitativní části výzkumného šetření podpořeného Centrem Euroguidance ČR v letech 2010-2012 na téma: Potřeby dospělých ve vztahu k řízení své kariéry a možnosti jejich uspokojování prostřednictvím služeb kariérového poradenství. Konkrétně jsou v tomto příspěvku využita data sebraná prostřednictvím narativních a polostrukturovaných rozhovorů od šesti respondentů ve věku 22-41 let, kteří předčasně ukončili své vzdělávání a mohou se prokazovat pouze dokladem o ukončeném základním vzdělání.
Anotace anglicky
Achieved education decides the asserting oneself on the labour market, it is the yardstick of social status and from achieved education we also deduce the social capital of an individual today. It is thereby normal to endeavour the achievement of the highest education. How do people who prematurely left their education and ended up with basic (compulsory) education live today? The aim of this paper is to approximate, how adults with basic education consider their careers, how successful the job-seeking they are, and how they come to terms with the fact that it is "normal" to achieve higher education in the run of their careers. The paper stems from data from quality research phase of research supported by the Euroguidance Centre in the Czech Republic in years 2010-2012 on the topic: The needs of adults in relation to the building of their careers and how to satisfy these through career counselling and guidance services. We use the data collected through narrative and semi-structured interviews from six respondents from 22-41 years of age in this paper concretely. They prematurely left their education and can prove to have achieved only the certificate of basic (compulsory) education.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 19:21