FIALA, Jindřich a Lubomír KUKLA. Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace. Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 2012, roč. 67, č. 5, s. 119-122. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace
Název česky Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace
Název anglicky What adolescents like and dislike, and what they actually eat – preferences and consumption
Autoři FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí) a Lubomír KUKLA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výživa a potraviny, Praha, Společnost pro výživu, 2012, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00063224
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky výživa; děti;adolescenti; potravinové preference; potraviny; nápoje; potravinové skupiny; determinanty výběru stravy; ELSPAC
Klíčová slova anglicky nutrition; children; adolescents; food preferrences; food groups; foof choice; ELSPAC
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D., učo 15473. Změněno: 26. 3. 2013 13:34.
Anotace
Článek popisuje hlavní výsledky výzkumu výživy u rozsáhlého souboru 1685 adolescentů v oblasti města Brna. U 56 potravinových a nápojových položek byly zjišťovány preference a udávaná konzumace. Zatímco nejvíce preferované jsou z větší části nepříliš vhodné potraviny, skutečná konzumace má zcela jinou, výrazně lepší strukturu. Preference tedy nejsou hlavním faktorem, determinujícím výběr stravy, což dává velký prostor pro příznivé ovlivňování výživy
Anotace anglicky
The article describes the main results of the research on nutrition in a large sample of 1685 adolescents in Brno district. The food preferences and reported food consumption were examined in 56 foods and beverages. While the most preferred items do not belong to healthy diet, the structure of real consumption is different and much better. Thus, the preferences are not the main factor determining the food choice, which gives the good possibilities for positive influencing of the nutrition.
Návaznosti
ED0001/01/01, projekt VaVNázev: CETOCOEN
NR8841, projekt VaVNázev: Hodnocení účinků různých typů hormonálních kontraceptiv na biochemické ukazatele kardiovaskulárního rizika žen s rozdílným kuřáckým a výživovým chováním a možnosti jejich ovlivnění
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Hodnocení účinků různých typů hormonálních kontraceptiv na biochemické ukazatele kardiovaskulárního rizika žen s rozdílným kuřáckým a výživovým chováním a možnosti jejich ovlivnění
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 15:39