JANÍK, Tomáš. Učitel a didaktické znalosti obsahu: podmínky utváření a možnosti rozvoje. In KOHNOVÁ, Jana. Profesní rozvoj učitelů a cíle školního vzdělávání. Praha: PedF UK, 2012, s. 213-227. mimo ediční řadu. ISBN 978-80-7290-625-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Učitel a didaktické znalosti obsahu: podmínky utváření a možnosti rozvoje
Název česky Učitel a didaktické znalosti obsahu: podmínky utváření a možnosti rozvoje
Název anglicky On the development of teachers pedagogical content knowledge
Autoři JANÍK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Profesní rozvoj učitelů a cíle školního vzdělávání, od s. 213-227, 15 s. mimo ediční řadu, 2012.
Nakladatel PedF UK
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/12:00058545
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7290-625-3
Klíčová slova česky učitel; didaktické znalosti obsahu; učitelské vzdělávání; oborová didaktika
Klíčová slova anglicky teacher; pedagogical content knowledge; teacher education; field didactic
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Tomáš Janík, Ph.D., M.Ed., učo 17210. Změněno: 28. 2. 2014 06:34.
Anotace
Didaktické znalosti obsahu představují složku učitelovy profesní výbavy, která mu umožňuje zprostředkovat vzdělávací obsah tak, aby byl korektní z hlediska oboru, a přesto přizpůsobivý učebním potencialitám žáků. Didaktické znalosti obsahu budou v této kapitole tematizovány jako součást učitelova profesního vědění – bude vysvětleno, že právě jimi se odlišuje učitel určitého oboru od oborového specialisty ne-učitele. Formou historického exkurzu bude sledováno, jak se v americké a v evropské pedagogické tradici formovala myšlenka propojení oborové a zprostředkujícího, tj. myšlenka didaktických znalostí obsahu, resp. oborové didaktiky. S oporou o empirické výzkumy bude analyzována specifická povaha didaktických znalostí obsahu a podmínky jejich utváření. V návaznosti na to bude věnována pozornost problematice kurikula učitelského vzdělávání a roli oborové didaktiky v učitelském vzdělávání.
Anotace anglicky
Pedagogical content knowledge is a component of teachers‘ knowledge base that allow the teacher to deliver the content of education in a way that it remains correct from the perspective of the particular field and at the same time carries the potential to accommodate to individual pupils. In this chapter, pedagogical content knowledge is seen as a component of teachers’ professional knowledge base; the author explains that it is pedagogical content knowledge that distinguishes the teacher of a particular school subject from a specialist in the particular field. He provides a historical overview of how the ideas concerning interconnecting the content with didactics – i.e. the ideas of pedagogical content knowledge or field didactics – developed in the North American as well as European traditions. Building on findings of empirical research, the author analyses the specific nature of pedagogical content knowledge and the conditions in which is develops. Towards the end, attention is paid to issues of teacher education curriculum and the role that field didactics plays in teacher education.
Návaznosti
GAP407/11/0262, projekt VaVNázev: Kvalita kurikula a výuky v oborech školního vzdělávání
Investor: Grantová agentura ČR, Kvalita kurikula a výuky v oborech školního vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 14. 9. 2024 07:26