DOSTALÍK, Jan. „Kentauři, mloci a chataři“ : reflexe druhého bydlení českými architekty (od poloviny 50. let do konce 60. let). In Individuální a masová rekreace v okolí velkých industriálních měst v 19.– 21. století. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název „Kentauři, mloci a chataři“ : reflexe druhého bydlení českými architekty (od poloviny 50. let do konce 60. let)
Název anglicky "Centaurs, Salamanders and Cottagers": reflection of the second housing by Czech architects (since the mid-50s to the end of the 60s)
Autoři DOSTALÍK, Jan.
Vydání Individuální a masová rekreace v okolí velkých industriálních měst v 19.– 21. století, 2013.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky individuální rekreace; druhé bydlení; historie; socialismus; urbanismus; územní plánování, prostorové plánování
Klíčová slova anglicky individual recreation; second housing; history; socialism; urban and regional planning, spatial planning, land use planning
Změnil Změnil: Mgr. Jan Dostalík, Ph.D., učo 74365. Změněno: 26. 6. 2013 18:21.
Anotace
Příspěvek byl stručným exkurzem do historie vnímání individuální rekreace v českých zemích, konkrétně do druhé poloviny padesátých let a do šedesátých let 20. století. Cílem bylo nalezení odpovědí na otázky: Jak tehdejší architekti a urbanisté vnímali druhé bydlení? Jaké konkrétní nedostatky kritizovali? A jaká navrhovali řešení? Pozornost byla zaměřena zejména na osobité a kritické jedince.
Návaznosti
MUNI/A/0764/2012, interní kód MUNázev: Ekologicky příznivé varianty životního způsobu: kořeny a současnost (Akronym: EVAR)
Investor: Masarykova univerzita, Ekologicky příznivé varianty životního způsobu: kořeny a současnost, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 19:05