PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela. Šedivějící hodnoty? Aktivita jako dominantní způsob stárnutí. Brno: Masarykova univerzita. 183 s. EDIS, svazek 10. ISBN 978-80-210-6310-5. doi:10.5817/CZ.MUNI.M210-6310-2013. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Šedivějící hodnoty? Aktivita jako dominantní způsob stárnutí
Název anglicky Greying values? Being active as the predominant way of ageing
Autoři PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, 183 s. EDIS, svazek 10, 2013.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Munishop Flexibooks
Kód RIV RIV/00216224:14230/13:00069659
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-210-6310-5
Doi 10.5817/CZ.MUNI.M210-6310-2013
Klíčová slova anglicky older people; population ageing; active ageing; participation; age; EVS
Štítky Munipress, munipress-propagace
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D., učo 55250. Změněno: 2. 4. 2020 20:46.
Anotace
Práce se věnuje současným podobám stárnutí v české společnosti a analýze vlivu věku na participaci. Populační stárnutí a proměny společnosti související s individualizací a prosazováním neoliberální politiky vedou k tlaku na jedince, aby stárnul aktivně. Cílem práce je explorovat, jaké různé formy tato aktivita může nabývat, do jaké míry jsou v těchto oblastech senioři zapojeni a jak, či zda se jejich zapojení liší od mladších lidí. V práci je sledováno, jak senioři participují na různých sférách společnosti, a to jednak na úrovni postojů a hodnot, a jednak na úrovni skutečného jednání. Tj. jsou senioři méně či více aktivní než mladší lidé a je možné tuto odlišnost vysvětlit právě jejich stárnutím (efekt věku), nebo jde spíše o rozdílnost generační/kohortní a musíme pak očekávat, že si mladší kohorty zachovávají podobnou míru participace, jako mají v současnosti? Celá práce je rámována konceptem aktivního stárnutí, který je v současnosti dominantním diskurzem stárnutí. Vycházíme z původní definice Světové zdravotnické organizace, která aktivní stárnutí chápe jako celoživotní proces a zdůrazňuje význam participace na všech sférách společnosti. Upozorňujeme však i na značnou normativnost konceptu.
Anotace anglicky
The book describes contemporary forms of ageing in the Czech society and analyses the impact of age on participation. Population ageing and changes in society related to individualisation and promoting neoliberal policies lead to pressure on individuals to age actively. The aim of the thesis is to explore what different forms this activity can take, to what extent older people are involved and how or whether their involvement differs from younger people. The paper examines how older people participate in various spheres of society, both at the level of attitudes and values and at the level of behaviour. I.e. are older people more or less active than younger people, and could this difference be explained by their ageing (age effect) or is it rather a generational / cohort difference and can we expect that younger cohorts retain a similar degree of participation as they have at the moment? The entire work is framed by the concept of active ageing, which is currently the predominant discourse of ageing. We followed the original definition of the World Health Organization recognising active ageing as a lifelong process and stressing the importance of participation in all spheres of society. We point out, however, considerable normativity of the concept.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 14:27