JANÍK, Tomáš, Eva MINAŘÍKOVÁ, Michaela PÍŠOVÁ a František TŮMA. Using video to explore professional vision of prospective teachers of English as a foreign language. In 5th Biennal Conference of the European Association for Research in Learning and Instruction (EARLI). 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Using video to explore professional vision of prospective teachers of English as a foreign language
Autoři JANÍK, Tomáš, Eva MINAŘÍKOVÁ, Michaela PÍŠOVÁ a František TŮMA.
Vydání 5th Biennal Conference of the European Association for Research in Learning and Instruction (EARLI), 2013.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky vzdělávání učitelů; video; profesní vidění
Klíčová slova anglicky Teacher education; video; professional vision
Změnil Změnila: Mgr. Eva Minaříková, Ph.D., učo 102818. Změněno: 7. 3. 2014 13:09.
Anotace
This paper describes a research study of the professional vision of prospective teachers of English as a foreign language (EFL). In our study we focus on the knowledge-based reasoning, which we define as entailing the following subprocesses: representing, interpreting, explaining, predicting, evaluating, and suggesting alternatives to classroom situations. To explore this concept, we used a video-based e-learning environment (IRSE VideoWeb) to elicit prospective EFL teachers written responses to short video sequences from real lessons. These responses were analysed using qualitative data analysis with a concept-driven coding scheme. In concordance with previous research, the results suggest that prospective teachers comments tend to be more descriptive and evaluative and less interpretative or explanatory. The results are of significance as they inform the professional development of pre-service teachers.
Anotace česky
Příspěvek představuje výsledky výzkumu zaměřeného na povahu profesního vidění (uvažování založeného na vědění) u studentů učitelství anglického jazyka při sledování videosekvencí z výuky. Uvažování založené na vědění definujeme jako proces popisování, interpretování, vysvětlování, predikování, hodnocení a navrhování alternativ výukových situací. Výsledky jsou v souladu s předchozími výzkumy a naznačují, že studenti nejvíce situace zachycené na videu popisují, případně hodnotí, a méně interpretují nebo vysvětlují.
Návaznosti
GA13-21961S, projekt VaVNázev: Profesní vidění a jeho rozvíjení prostřednictvím analýzy založené na videu (z pohledu učitelů angličtiny jako cizího jazyka)
Investor: Grantová agentura ČR, Profesní vidění a jeho rozvíjení prostřednictvím analýzy založené na videu (z pohledu učitelů angličtiny jako cizího jazyka)
VytisknoutZobrazeno: 26. 9. 2024 10:43