JANÍK, Tomáš. Od reformy kurikula k produktivní kultuře vyučování a učení. Pedagogická orientace. Brno, 2013, roč. 23, č. 5, s. 634-663. ISSN 1211-4669.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Od reformy kurikula k produktivní kultuře vyučování a učení
Název anglicky From curricular reform towards productive culture of teaching and learning
Autoři JANÍK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pedagogická orientace, Brno, 2013, 1211-4669.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/13:00066816
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky edukační změna; reforma; kurikulární reforma; vzdělávací transformace; kurikulární politika; kultura vyučování a učení; profesní rozvoj učitelů
Klíčová slova anglicky educational change; reform; curricular reform; educational transformation; curricular policy; culture of teaching and learning; teachers’ professional development
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Tomáš Janík, Ph.D., M.Ed., učo 17210. Změněno: 28. 2. 2014 06:31.
Anotace
Předložený text je pokusem o analytickou studii s programovým vyústěním. Jeho cílem je teoreticky vymezit a empiricky analyzovat „problém“ kurikulární reformy a koncipovat její vztah ke kultuře vyučování a učení. V úvodu autor zasazuje současnou českou kurikulární reformu do širšího kontextu vzdělávací transformace a zamýšlí se nad předmětem a charakterem reformy. V návaznosti na to s využitím tzv. ekvalizéru governance rozebírá problém načasování reformy, a to v kontextu analýzy širších mechanismů fungování a ovládání školského systému. Za klíčové lze považovat autorovo tvrzení, že současná česká kurikulární refor ma stěží pozvedne kvalitu výuky, neboť její implementace vyústila v nezvladatelný formalismus. Cesta ke kvalitě výuky podle autora spočívá v podpoře produktivní kul tury vyučování a učení. Realizovat změnu tudíž znamená propracovat novou – produktivní – kulturu vyučování a učení. V závěru autor předkládá argumenty pro potřebu „programu“ spočívajícího v rozvinutí kurikulární reformy do koncepce podpo ry škol a profesního rozvoje učitelů s ideou produktivní kultury vyučování a učení na horizontu.
Anotace anglicky
The paper presents an analytical study that is concluded with an intended agenda setting. The “issue” of Czech curricular reform is defined on the theoretical level and analysed on the empirical level; moreover, its relationship to the culture of teaching and learning is described. At first, the current Czech curricular reform is viewed from the perspective of a broader context of educational transformation; its focus and character are discussed. The timing of the reform is addressed, using the equalizer of governance, i.e. an analysis of broader mechanisms of functioning of and operating the educational system. Central to the paper is the author’s claim that the reform can hardly improve the quality of teaching and learning as its implementation resulted in unmanageable formalism. The author asserts that the quality can only be improved through sustained support of the productive culture of teaching and learning. To realise a change is thus to work on the new – productive – culture of teaching and learning. The study ends with an overview of arguments that confirm the need for an agenda setting that would aim at developing the curricular reform into a systematic approach to supporting schools and teachers’ professional development which would take into account the idea of productive culture of teaching and learning.
Návaznosti
GAP407/11/0262, projekt VaVNázev: Kvalita kurikula a výuky v oborech školního vzdělávání
Investor: Grantová agentura ČR, Kvalita kurikula a výuky v oborech školního vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 23:42