BITTOVÁ, Miroslava, Dita HLADŮVKOVÁ, Vendula ROBLOVÁ, Stanislav KRÁČMAR a Vlastimil KUBÁŇ. Comparative study of antioxidant potential in products from noni (Morinda citrifolia L.). In Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Chemica 51S. Olomouc: Palacký University, Olomouc, 2014, s. 92-94. ISBN 978-80-244-3950-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Comparative study of antioxidant potential in products from noni (Morinda citrifolia L.)
Název česky Srovnávací studie antioxidačního potenciálu produktů z noni (Morinda citrifolia L.)
Autoři BITTOVÁ, Miroslava (203 Česká republika, garant, domácí), Dita HLADŮVKOVÁ (203 Česká republika), Vendula ROBLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Stanislav KRÁČMAR (203 Česká republika) a Vlastimil KUBÁŇ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Olomouc, Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Chemica 51S, od s. 92-94, 3 s. 2014.
Nakladatel Palacký University, Olomouc
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14310/14:00075243
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-244-3950-1
ISSN 0232-0061
Klíčová slova česky noni; antioxidanty; Morinda citrifolia L.
Klíčová slova anglicky noni; antioxidants; Morinda citrifolia L.
Změnil Změnila: Mgr. Miroslava Bittová, Ph.D., učo 14556. Změněno: 28. 3. 2014 12:35.
Anotace
Various herbs and plants widely used in traditional medicines have been deeply investigated due to the presence of bioactive compounds and nutrient properties. Morinda citrifolia L. commonly known as noni is an evergreen shrub with typical yellow-green fruits. Exact chemical composition differs in dependence on plant part and degree of fruit maturation and has not been fully described yet. Nevertheless, partial description and identification of compounds presented in noni indicates high antioxidant potential and promising therapeutic effects. We analyzed several commercially available noni products (4 juices, 4 milled dry fruit powders and 2 capsules with dry fruit powder) which were bought via internet or in local pharmacies. Our interest was focused on comparison of spectrophotometrically obtained antioxidant characteristics and HPLC fingerprints of extracts obtained by means of different sample pretreatment procedures. Further, selected analytes were identified and quantified
Návaznosti
MUNI/A/0972/2013, interní kód MUNázev: Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2014 (Akronym: MIAB)
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2014, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 30. 7. 2024 04:06