TRNKOVÁ, Kateřina, Milan POL, Lenka HLOUŠKOVÁ a Bohumíra LAZAROVÁ. Aiming at Inclusive Schools: Czech School Leaders’ Perspectives. In European Conference of Educational Research, Porto, 1-5 September 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aiming at Inclusive Schools: Czech School Leaders’ Perspectives
Název česky Směřování k inkluzivní škole: perspektiva českých lídrů
Autoři TRNKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí), Milan POL (203 Česká republika, domácí), Lenka HLOUŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Bohumíra LAZAROVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání European Conference of Educational Research, Porto, 1-5 September 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Portugalsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/14:00076461
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Inkluze ve škole; pedagogický leadership; škola; řízení inkluze
Klíčová slova anglicky Inclusion in schools; educational leadership; school; inclusion management
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Klára Záleská, Ph.D., učo 342412. Změněno: 23. 3. 2015 15:36.
Anotace
In this paper we focus on selected key processes of school leadership as conditions to be fulfilled if inclusion is aimed at. Above all it is about work with vision, planning, as well as mechanisms of cooperation and communication. We are interested in how school leaders describe and explain these processes, what they find functional in them and which relations can be found among particular actors. Then we ask where they find the potential for the development or adaptation of these processes, how they substantiate it and which resources they use. And, finally, we are interested in what role inclusion plays within the vision of leaders and the whole school, and how much vision is projected in these processes. This study therefore deals with the way these processes and questions are perceived by school leaders (the headteacher, his/her deputies and the head of the after-school club) and the school advisory board, which is a professional body for the implementation of pro-inclusive steps as part of the management, support and share of inclusion. For the purpose of this paper we focus on some selected key processes of school leadership as conditions to be fulfilled if inclusion is aimed at. Above all it is about work with vision, planning, as well as mechanisms of cooperation and communication. We are interested in how school leaders describe and explain these processes, what they find functional in them and which relations can be found among particular actors.
Anotace česky
V příspěvku se zaměřujeme na vybrané klíčové procesy vedení školy, které jsou podstatnými předpoklady pro směřování k inkluzivní škole. Jsou jimi především práce s vizí, plánování a mechanismy spolupráce a komunikace. Zajímá nás, jak vedení popisuje a vysvětluje fungování těchto procesů, a co na nich shledává funkční (a ve vztahu k jakým aktérům). Dále se ptáme, kde nachází potenciál pro rozvoj či adaptaci těchto procesů, jak to zdůvodňuje a jaké zdroje v tomto ohledu zmiňuje. A konečně se ptáme, v jaké podobě je inkluze ve škole součástí vize vedení a celé školy a do jaké míry se promítá do výše uvedených procesů. V příspěvku se tedy zaměřujeme na vnímání těchto procesů a otázek širším vedením školy (ředitel, jeho zástupci a vedoucí školní družiny) a členy školního poradenského pracoviště, které je v problematice realizace proinkluzivních kroků ve škole odborným orgánem podílejícím se i na řízení procesů, které mají inkluzi a její sdílení a naplňování podporovat.
Návaznosti
MUNI/M/0012/2013, interní kód MUNázev: Inkluze ve škole jako interdisciplinární problém. Východiska, podmínky a strategie realizace
Investor: Masarykova univerzita, Inkluze ve škole jako interdisciplinární problém. Východiska, podmínky a strategie realizace, INTERDISCIPLINARY - Mezioborové výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 09:51