KLUSOŇOVÁ, Markéta. Vliv umění na legislativní proces. In Dny práva 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv umění na legislativní proces
Název anglicky Impact of art on legislative process
Autoři KLUSOŇOVÁ, Markéta.
Vydání Dny práva 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky legislativa; umění; kultura; literatura; sociologie; Šmejdi;
Klíčová slova anglicky legislation; art; culture; literature; sociology; Šmejdi;
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 31. 3. 2015 12:12.
Anotace
Tento příspěvek zkoumá vliv umění na legislativní proces. Jeho hlavním cílem je objasnit, nakolik umění ovlivňuje právo během legislativního procesu. Dále je třeba se ptát, jak takový vliv může být užitečný. Další otázkou je, nakolik je dokonce možné takový vliv připustit. V první části příspěvku bude prozkoumán případ dokumentárního filmu Šmejdi, který rozpoutal společenskou debatu na téma vykořisťování seniorů během předváděcích akcí některých prodejců. Výsledkem této debaty byla změna právní úpravy. Jednotlivé stenoprotokoly z příjímaní této změny budou analyzovány z hlediska argumentace založené na sdělení výše zmíněného dokumentárního filmu. V druhé části příspěvku se zaměřím na teoretické aspekty možnosti vlivu umění na právo v rámci legislativního procesu a následně je zasadím do kontextu současného českého právního prostředí. Cílem tohoto příspěvku je vyvození závěru o tom, zda je připuštění vlivu umění na právo během legislativního procesu s racionalitou zákonodárce.
Anotace anglicky
This paper investigates the influence of art on the legislative process. Its main objective is to clarify how art affects law during the legislative process. Furthermore, it is necessary to ask how such influence can be useful. Another question is whether it is even possible to admit such influence. In the first part of the paper will be examined the documentary film Šmejdi, which unleashed a social debate on exploitation of seniors during presentation events of some retailers. The result of this debate was the change of legislation. Particular stenographic protocol of the adoption of this change will be analyzed in terms of arguments based on the aforementioned documentary film. In the second part of the paper I will focus on the theoretical aspects of the arts influence on law in the legislative process. Then I give them into the context of contemporary Czech legal environment. The aim of this paper is to conclude whether the impact of art on law during the legislative process is compatible with the rationality of the legislature.
Návaznosti
MUNI/A/0913/2013, interní kód MUNázev: Environmentální a sociologické aspekty kvality života v právní perspektivě (Akronym: Kvalita života)
Investor: Masarykova univerzita, Environmentální a sociologické aspekty kvality života v právní perspektivě, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:15